Како и каде се создадени најпопуларните слики на Ван Гог ?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Како и каде се создадени најпопуларните слики на Ван Гог?

Винсент Ван Гог е пост-импресионистички сликар кој не доживеал да ја види својата слава. Иако неговото дело многу влијаело на уметноста во дваесеттиот век, тој се борел со ментални болести и сиромаштија за време на неговиот живот. Тој почина без пари, успевајќи да продаде само една слика.

Роден во Холандија, тој замина во Лондон како млад човек, каде се најде во англиската култура и се запозна со делото на Чарлс Дикенс и Џорџ Елиот. Тој се вљубува во ќерката на својата газдарица, но кога таа ќе го одбие неговиот предлог, доживува нервен слом, ги фрла сите книги освен Библијата засекогаш и одлучува да му го посвети својот живот на Бога. Одлучува да живее живот на маченик и извесно време служел во црквите во Холандија и Белгија, но наскоро морал да најде нова професија. Тој одлучил да стане сликар. Остатокот од својот живот го поминал во падови, и во љубовта и во ментална смисла. Едно утро излегол од куќата за да се слика и се застрелал во градите. Имаше само 37 години.

Само 10 години по неговата смрт, повеќе од 70 негови слики собрани од неговата снаа беа изложени во галерија во Париз, а потоа беше прославен Винсент Ван Гог. Неговата мајка, за разлика од него и неговиот брат, доживеала како го гледа својот син прогласен за уметнички гениј.

Ви донесуваме приказни за тоа како настанале некои од неговите најпознати слики.

Ѕвездена ноќ

Ова е најпрепознатливата слика на Ван Гог. Создадено е за време на неговиот престој во ментална установа во Сент Реми и е една од последните што ќе ги наслика пред да изврши самоубиство. Потоа му беше дијагностицирано биполарно растројство, алкохолизам, порфирија и епилепсија – а терапијата се состоеше од долги бањи. Starвездената ноќ е пејзаж насликан во пост-импресионистички стил. Поголемите потези со четка од лево надесно ни носат чувство на треперење на целата сцена (чемпрес, небо, месечина). Тој успеа да наслика динамична слика, која кога ќе ја погледнеме имаме впечаток дека ѕвездите навистина трепкаат, а со тоа тој ја воведе димензијата на времето во сликарството.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Van Gogh Museum (@vangoghmuseum)

Пат со чемпреси и sвезди

Ван Гог обожаваше да слика работи што го фасцинираат, а тоа се чемпреси и ноќ. Од писмото што му го напишал на својот брат Тео, од кое можеме да дознаеме за неговите мисли и ставови, дознаваме дека тој ги сметал чемпресите „за убави и пропорционални како египетските обележја “. Оваа слика ја насликал во годината во која решил да си го одземе животот.

Автопортрет со сива капа

Зад сите весели бои стои страшно несреќен човек, кога имаме можност да видиме на оваа слика. Создадено е за време на неговиот двегодишен престој во Париз. Тука тој се обиде да ја примени техниката на поинтилизам – наместо со точки, тој експериментираше со дебели и кратки линии кои се движеа во различни насоки. Честопати, кога сакаше да проба некоја техника, најпрво го правеше тоа сликајќи автопортрет, така што и оваа слика беше создадена.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Van Gogh Museum (@vangoghmuseum)

Спална соба во Арл

Бидејќи повеќето слики што ги насликал претставуваат период од неговиот проблематичен живот, така и „Спалната соба во Арл“ ја прикажува неговата спална соба во жолтата куќа каде го поминувал времето. Вратата што можеме да ја видиме лево, водеше кон просторијата за гости што тој ја чуваше за сликарот Пол Гоген, неговиот голем пријател (иако историчарите тврдат дека тој бил повеќе од тоа). Собата беше во форма на трапезоидна форма, како на сликата, и оваа перспектива воопшто не е искривена. Како на сликата, собата беше опремена со едноставен мебел, а неговите дела беа на ѕидовите. Ова беше една од омилените слики на Винсент Ван Гог.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Van Gogh Museum (@vangoghmuseum)

error: Content is protected !!