Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето куче?

Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето...

Сподели

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Одлуката за име на бебето е возбудливо искуство.

Но, гледањето на бебето како реагира на неговото име е уште повозбудливо. Многу родители се прашуваат кога бебето почнува да го препознава името, бидејќи тие почнуваат да препознаваат звуци на само неколку месеци. Вашето бебе го слуша вашиот глас од моментот на неговото раѓање и многу рано почнува да го препознава, бидејќи на крајот на краиштата, ве слуша уште во утробата. Сепак,  одговор на сопственото име доаѓа малку подоцна.

На која возраст бебињата ги препознаваат имињата?

Бебињата обично одговараат на нивните имиња на возраст од 6 месеци. Секое бебе е приказна за себе, а некои може да го направат тоа малку порано, но и малку подоцна. Се смета дека е сосема нормално бебето да почне да реагира на неговото име на возраст од 9 месеци. Доколку тоа не се случи на возраст од 9 месеци, се препорачува да се консултирате со педијатар. Бебињата реагираат на звуци од тримесечна возраст, свртувајќи ги главите кон изворот. Ако бебето реагира пред шестиот месец на спомнувањето на неговото име, голема е веројатноста дека всушност реагира на самиот звук и на вашиот глас.

Како бебињата се учат да си го препознаваат името?

Бебињата поминуваат низ низа пресвртници пред да почнат да ги препознаваат нивните имиња. Во првиот месец од својот живот, бебето ја знае бојата на гласот на мајката и некои основни звуци како звукот на ветерот или водата од чешма. Рецептивниот јазик се развива порано кај бебињата отколку експресивниот јазик. Така, бебињата можат да се запознаат со звукот на нивното име долго пред да сфатат дека звукот се однесува на нив.

Како да помогнете на своето бебе да си го препознае името?

  • Започнете со именување на вашето бебе уште од првиот ден.
  • Кажете ги имињата на членовите на семејството и поттикнете ги да го викаат бебето по име
  • Викајте го бебето по име кога ќе ја сврти главата од вас
  • Кажете го името на вашето бебе кога нема други звуци во околината
error: Content is protected !!