Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Слични

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме. Добро, време е...

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред своето време

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред...

Онлине купување: Предностите и недостатоците

Пред да се случи пандемијата многу луѓе беа скептици...

Сподели

Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Иако се многу мали, слушалките содржат неверојатна количина бактерии и габи.

Сигурно никогаш не ви паднало на ум колку бактерии можат да се соберат во слушалките.

Направено е едно истражување при кое беа испратени неколку слушалки за анализа, а резултатите од лабораторијата покажаа дека тие содржат габи и бактерии, па дури и опасниот златен стафилокок, кој предизвикува пневмонија.

На еден пар слушалки, научниците откриле дури милион различни видови бактерии.
Се разбира, не треба да заборавиме дека има добри бактерии, сепак, како мобилен телефон, слушалките сè уште остануваат нечисти.

Затоа, се поставува прашањето колку често и на кој начин треба да се чистат слушалките?

Колку често треба да се чистат слушалките?

Одговорот на ова прашање зависи од тоа колку често се користат слушалките, сепак, здравствените експерти сепак препорачуваат редовно чистење, што значи пред и по секоја употреба.

Експертот за уво, грло и нос, д-р Дариус Кохан објасни за американските медиуми како добил инфекција на увото поради нечисти слушалки.

“Слушалките стојат на различни површини, а потоа ги туркате во увото каде има куп ушна маст. На нив има бактерии и се заразувате”, вели д-р Кохан, кој советува не само да ги чистите слушалките повеќе често, но да имате повеќе слушалки што редовно ги менувате за да го намалите дејството на бактериите во ушите.

Како најефикасно да ги исчистите слушалките?

Слушалките може да ги избришете со марамчиња за дезинфекција што обично ги користите, но не заборавајте да ги исушите пред да ги користите.

Можете исто така да користите мала количина средства за дезинфекција на рацете. Нанесете го на суво ткиво и избришете ги слушалките. Бидете сигурни да ги исушите пред да ги користите.

Сепак, колку се помали слушалките, толку потешко се чисти, а нечистотијата и бактериите се собираат на тешко достапните места.

Препорачливо е да го четкате внатрешниот раб на слушалката со чепкалка за заби за да соберете поголеми наслаги на нечистотија и да користите пластелин за длабоко чистење.

Направете топка и потоа нежно притиснете ја внатрешноста на слушалките за да се лепи прашина и сè друго. Повторете го овој процес додека не се исчистат слушалките.

error: Content is protected !!