Како можете да утврдите дека некој ве лаже

Слични

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот. Запознајте...

Прв лет во историјата: ХЕЛИКОПТЕР слета на Црвената планета

Прв лет во историјата: ХЕЛИКОПТЕР слета на Црвената планета. Хеликоптер...

Зошто е потребно редовно да ги перете пижамите?

Зошто е потребно редовно да ги перете пижамите? Веројатно повеќето...

Сподели

Сите луѓе честопати се лажат едни со други. Ова се должи на карактеристиките на човечката психа, како и на различните социјални услови. Значи, постојат многу различни начини да сфатите дали вашиот соговорник лаже или не.

Сите луѓе лажат, ова тврдење може да се смета за научно докажан факт. За жал, тоа е така, но знаејќи го овој тривијален факт, можеме да научиме како да го користиме за доброто на нас и општеството. Некој лаже намерно да скрие одредени цели, некој изневерува затоа што не може да ја каже вистината од страв. Ова на многу начини е последица на нашето воспитување, навики и социјалното опкружување во кое се наоѓаме во одредено време.

Современата практична психологија разви бројни општи методи за препознавање на лагите на соговорниците. Најпознати автори во оваа насока на практична психологија може да се сметаат Алан и Барбара Пис (нивната книга „Библијата за говорот на телото“), Дезмонд Морис, др. Курпатов.

За да препознаете дали некое лице ве лаже или не, треба да се свртите кон универзалните човечки начини на однесување. Сетете се кога сте биле деца и другите деца околу вас во тоа време. Децата се најтешки за измами затоа што имаат најмалку животно искуство, тие се по љубезни и „недопрени“. Кога малите деца лажат, тие во повеќето случаи имаат многу слични рефлекси.

Децата потсвесно не сакаат да ги слушаат лагите што ги кажуваат, па затоа несвесно сакаат да ги затворат или очите (за да не ја видат личноста на која лажат), ниту устата (всушност не кажувајќи лаги), ниту ушите (што се смета за „Не сакам да ги слушам своите лаги“) истите гестови се однесуваат на возрасните, формираните личности, меѓутоа, во текот на нивната социјализација, овие гестови „создаваат“ и стануваат поневидливи, на пример:

1.Несвесна желба да ги затворите очите се влева во нивното гребење. Возрасните се чини дека се механички извлечени за да ги затворат, но на половина од патот малку го менуваат гестот за да не изгледа толку очигледно.

2.Желбата на децата да ги затворат ушите, според истата логика, е изменета во гребење на ушните капаци кај возрасните.

3.Гестот на „затворање на устата“ е уште помодифициран. Како по правило, кај возрасните изгледа како гребење на носот, вреди да се напомене дека често гребење на носот се случува со средниот или показалецот, гребење на брадата или друг фронтален дел од лицето (веѓи, чело, образи). Треба да се каже дека на оваа форма на гест треба да се посвети посебно внимание, бидејќи се јавува почесто од другите. Покрај тоа, во повеќето случаи, кога некое лице кажува лага, самиот нос почнува да се чеша насилно. Гестот за „гребење на носот“ за време на разговор не само што буквално ја затвора устата и создава дополнителна заштита на лицето.

Овие методи не се единствените, а „можноста“ навремено да се видат мора постојано да се фокусирате на рацете и лицето на соговорникот. Треба да се каже дека ова се само еден од ретките гестови на лага и за да се зголеми точноста, тие мора да се земат предвид во комбинација со други невербални сигнали: гестови на нозе, изрази на лицето, движење и насока на очите и други.

error: Content is protected !!