ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Како невербално комуницираме ?

Како невербално комуницираме ?

Секој пат кога испраќаме вербална порака до некого, испраќаме и невербална. Се што зборуваме е придружено со невербални сигнали што ги испраќаме.

Невербалната комуникација вклучува движења на телото, интонација или акцент што го даваме со зборови, изрази на лицето, физичка оддалеченост на соговорникот, стил на облекување и многу повеќе.

Невербалната комуникација помага во комуникацијата и меѓучовечките односи во приватниот и деловниот живот. Како и да е, невербалната комуникација е меч со две острици, колку и да помага, може да помогне дури и ако не е во согласност со она што го кажуваме со зборови, бидејќи голем дел од тоа е всушност несвесно и тешко е да се влијае.

Научете како да комуницирате невербално и олеснете го вашиот живот.

Како комуницираме невербално?

Нашите тела се ретко мирни. Постојано ги движиме рацете, нозете, очите и главата. Изразот на лицето ни се менува, го виткаме лицето, го допираме носот, ги поминуваме рацете низ косата и правиме многу други работи свесно или несвесно. Она што всушност се случува е дека нашите тела зборуваат.

Движењата што ги изразуваме го изразуваат она што го чувствуваме и за што размислуваме. Гестикулацијата и положбата на телото даваат живописни пораки. Без разлика дали се планирани или не, тие испраќаат јасни сигнали, кои можат да се примат и интерпретираат. Невербалната комуникација се однесува на нас самите, она што навистина сме.

Односот на вербалната и невербалната комуникација преку примери е следниот:

 • Обратна порака од вербална – кога на некого му кажуваме дека се е во ред и имаме тажен израз на лицето.
 • Тој потврдува вербално – кога му кажуваме на некого да се сврти во одредена насока и истото го покажуваме со рака.
 • Заменуваме вербалната комуникација – кога го насочуваме странецот со рака, да се сврти во потребната насока.
 • Дополнување на вербална комуникација – кога го поставуваме изразот на лицето што го имал некој, чија реакција ја опишуваме на другите.
 • Нагласување на вербална комуникација – кога го креваме гласот или рацете среде реченица.

Како може сите да испраќаме невербални сигнали?

Со оглед на сложеноста на самата невербална комуникација и фактот дека таа во голема мера е контролирана од нашата свест, и кога сакаме да скриеме невербален знак, тешко ни е, тие се доказ дека секој од нас, без разлика дали сакаме или не, комуницира невербално.

Има толку многу различни невербални знаци што можеме да кажеме дека секојдневно користиме невербална, а не вербална комуникација.

Некои од елементите на невербалната комуникација се: изрази на лицето, гестови, држење на телото, комуникација преку изглед, глас, ориентација и говор на телото, но и многу други…

Изрази на лицето

Гледајќи ги изразите на лицето, луѓето можат да проценат дали сме среќни, тажни или дали нешто не повредува и што мислиме за некоја тема. Можеме да користиме изрази на лицето за да откриеме дали некој е среќен што не гледа, дали сме лути на некого или дали се согласуваме со она што тој / таа го мисли.

Најчесто користениот сигнал е насмевката , што значи дека сме среќни и не мислиме зло на соговорникот. Во деловната комуникација, насмевката го релаксира соговорникот и создава пријателска атмосфера. Во прилог на насмевка, изненадување, било пријатно или непријатно, разочарување, изненадување, рамнодушност, сочувство, презир, сожалување и сочувство може да се прочитаат на лицето.

Кога сме лути и напнати, обично ја затвораме устата или ги спуштаме веѓите. Кога сакаме да плашиме некого, обично гледаме без да трепнеме. Исто така, многу често се јавува кисела насмевка, кога се смееме лажно и се преправаме дека сме среќни што сме виделе некого. Исто така, се случува да блефираме, односно да испраќаме неточни сигнали со изрази на лицето, така што соговорникот не би ги открил нашите вистински чувства. Климањето со глава во повеќето култури е позитивно, изразува афирмација, поддршка и интерес, додека во другите култури може да биде негативно.

Контакт со поглед и очи

Контактот со очи (поглед) укажува на желба за комуникација и покажува пријателство. Ако тој е отсутен или лицето избегнува да ве погледне во очи, тоа може да укаже на несакање или незаинтересираност, но во комбинација со други невербални знаци и лага.

 • Брзо движење на очите покажува дека лицето е вознемирено или е во ситуација од која сака да избега.
 • Превртувањето на очите укажува на рамнодушност.
 • Блед изглед покажува умор и лошо расположение.
 • Човек кој е навистина изненаден од она што го велиме, ќе ве гледа директно во очи.

Контактот со очи треба да биде умерен, бидејќи се доживува како наклонетост и пријателство. Ако контактот со очите е редок или несигурен, соговорникот може да мисли дека разговорот со него не е интересен, дека криеме нешто или сме нервозни. Кога има премногу контакт со очите, соговорникот може да се чувствува непријатно. Подолг контакт со очите користат доминантни луѓе кои сакаат да го збунат и занишаат соговорникот.

Гестикулација – употреба на раце и нозе

Честите движења и гестови кои ја придружуваат вербалната комуникација се перцепираат како позитивна појава, додека нивното отсуство има негативен ефект. Опуштените, нежни и отворени движења на рацете исто така се сметаат за позитивни. Неочекуваните движења, грчеви и стиснати тупаници не се сметаат за добронамерни.

Гестикулацијата ни помага да ја разбереме пораката, да опишеме нешто што го кажуваме со движења, да нагласиме нешто што е важно, да го подигнеме показалецот, да го привлечеме и задржиме вниманието на соговорникот итн.

 • Свиткување на прстите и удирање на масата, како и играње со мали предмети или тропање со нозете укажуваат на нервоза и напнатост.
 • Честата промена на положбата на стапалото покажува вознемиреност и досада, како и играњето со молив е знак на невнимание.
 • Прекрстени раце укажуваат на дистанцирање од соговорникот и одбранбен став, оставајќи впечаток дека поради некоја причина не сте расположени за комуникација.
 • Рацете спуштени до бутовите покажуваат отвореност за разговор.

Многу е важно да се има контрола врз движењата на телото, држењето и изгледот. Исто така, важно е да не претерувате, бидејќи тоа може да создаде впечаток на напнатост.

Став – положба на телото

Ставот на една личност може да пренесе различни пораки, како што се енергија и замор, интерес и досада, одобрување и отфрлање, грижа и доверба. Одење исправено, стоејќи или седејќи остава впечаток на личност која е силна и самоуверена, додека подгрбавената покажува слабост и помала важност на одредена личност.

Позата се постигнува со исправување на грбот, поместување на рамената наназад, испакнување на градите и кревање на брадата. Туркањето обично укажува на подредена позиција. Означеното свиткување на грбот и главата покажува чувство дека сте загрозени и отфрлени, како и потребата лицето да избега од околината во која се наоѓа. Луѓето кои ги држат рамената и рацете опуштени обично изразуваат замор и незаинтересираност, додека фрлањето на телото наназад покажува лежерност и ментална релаксација. Наведнувањето кон соговорникот покажува интерес и одобрување.

Комуникација преку изглед – облека и целиот изглед

Постојат правила за тоа што е соодветно да се носи и во кои ситуации. Луѓето кои не обрнуваат доволно внимание на својот изглед, ризикуваат да бидат сфатени како луѓе кои не посветуваат доволно внимание на ништо. Нормално е да се облекувате поинаку во слободното време и на работа, исто како што одредени свечени прилики бараат посебно облекување.

Многу е важно да научите за правилата за облекување во организацијата во која сте вработени и да се прилагодите на тоа колку што е можно повеќе. Облеката што ја носиме зборува за себе и луѓето ќе донесат заклучоци врз основа на она што го гледаат. На пример, униформи носат полицајци и лекари, од една страна униформата зборува за статус и авторитет, додека од друга страна укажува на еднаквост и недискриминација на оние кои ја работат истата работа.

Секојдневната облека се смета за несоодветна во повеќето компании, бидејќи компаниите сакаат сликата на вработените да ја одразува сликата на компанијата. Различни култури имаат различна облека, што покажува дека луѓето припаѓаат на дадена култура.

Во однос на изгледот, важно е да се обрне внимание на косата, накитот, шминката и хигиената . Ако одите дома или работите стуткано, изгужвано, со дамки на облеката, тоа создава впечаток на негрижа, па ќе мислат дека сте бескрупулозни и во другите сфери на животот. Накитот и шминката треба да се намалат преку ден и на работа, бидејќи на тој начин оставате впечаток на сериозна личност.

Глас – вокален израз

Кога разговараме со некого, ние изговараме многу повеќе од самите зборови.

 • Јачина на звук – Луѓето кои зборуваат погласно обично се доживуваат како самоуверени, продорни и влијателни во споредба со оние кои зборуваат тивко. Јачината на звукот обично треба да се менува во зависност од тоа дали сакаме да нагласиме одредени зборови и реченици или да воведеме динамика во нашиот говор.
 • Динамиката на гласот се однесува на брзината на говорот. Обично, луѓето кои зборуваат брзо ги сметаме за динамични, оние што зборуваат премногу брзо се сметаат за нервозни. Умерениот говор е карактеристичен за стабилни и внимателни луѓе, додека премногу бавниот говор се смета за неволен и флегматичен.
 • Со интонирање на гласот, луѓето ни кажуваат дали нивниот тон е ироничен, смешен, заканувачки, несигурен или сомнителен. Акцентот е начин на изговарање зборови, карактеристичен за одредена клима. Различни воздишки и издишувања можат да издадат замор.

Ориентација на телото

Начинот на кој луѓето физички се однесуваат кон другите се смета за ориентација кон телото, исто како што некој ви приоѓа и седи до вас. Спротивно е кога некој седи спроти нас. Наведнувањето кон друго лице се смета за услуга или закана за влез во личниот простор на една личност. Физичкото растојание помеѓу вас и некој друг може да изрази неподготвеност или нетолеранција.

Просторот како параметар на невербална комуникација

Постојат простори што соговорникот ги смета за свои – куќа или стан и канцеларија. Просторот може да се гледа од аспект на интимниот простор на секоја личност. Може да се замисли како невидлив балон околу секоја личност и дека не дозволуваме сите да се мешаат во тоа. Сигурно ќе им дозволите на вашите пријатели и членови на семејството да седат веднаш до вас, да се потпираат на вас, но сигурно нема да дозволите тоа да го направи некој странец, ќе држите дистанца.

Исто така, во деловниот живот, луѓето користат канцелариски мебел за да ја изразат својата моќ. На пример, големите маси и големиот и високиот стол, поставени во линија над вас, го покажуваат токму тоа.

Во зависност од односот на нашиот соговорник кон нашиот простор, ќе можеме да ги заклучиме неговите намери. Исто така, со набудување на односите во вселената кога станува збор за други луѓе, можеме да заклучиме каква е нивната врска, дали се познаваат или не, дали се блиски или не, дали се во кавга и држат дистанца, и така натаму.

Времето како параметар на невербална комуникација

Кога оставате некој да ве чека, исто како што кога прекинувате дискусија пред да ислушате барем од учтивост, оставате многу негативен и непристоен впечаток. Во приватниот живот, кога доцните, може да се припише на неорганизираност на одредена личност или може да значи дека не придавате никаква важност на состанокот, па сакате да поминете што е можно помалку време во друштво на одредена личност. Има и луѓе кои постојано доцнат затоа што тоа им стана навика. Времето е важен фактор кога на пр. чекате некои професионални услуги, како што се услуги на стоматолог, фризер, итн. Таквите луѓе поседуваат посебни вештини и го организираат своето време како што им одговара. Некои луѓе, играјќи со времето, дозволувајќи им да ги чекате, сакаат да ја тестираат вашата реакција и трпеливост.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!