Како правилно да го заштитите вашето бебе во количка од топлина: Едно нешто што никогаш не треба да го правите

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Како правилно да го заштитите вашето бебе во количка од топлина: Едно нешто што никогаш не треба да го правите.

Многу родители мислат дека ќе направат ладовинка на бебето и ќе го заштитат од топлина доколку ја покријат количката со крпа, газа или пелена.

За време на жешките летни денови, вистински предизвик е да се заштити бебето од сонцето, па родителите честопати одлучуваат да ја покријат количката со памучна пелена или крпа. Ова решение може да изгледа како одлична идеја на прв поглед, а веројатно размислувате како крпата да го покрие отворениот дел од количката и со тоа да спречи сончевите зраци да стигнат до бебето и истовремено да му дадат сенка.

Сепак, материјалот што го ставате преку количката не дозволува свеж воздух да стигне до бебето и се создава голема пареа.

Ако детето е во просторија каде што температурата е превисока и уште е без свеж воздух, неговата телесна температура може да се искачи до пет пати побрзо отколку што се случува кај возрасен. Овие состојби можат да доведат до дехидрирање на детето и затоа во животна опасност.

За да го заштитите вашето бебе од сонце додека е во количка, најдобро е да користите мал чадор, кој во повеќето случаи доаѓа заедно со количката. На тој начин, му обезбедувате на детето сенка и доволно кислород.

Ако немате чадор, ставете влажна газа и натопете ја на секои 15 минути.

Двете колички се ставаат на сонце. Количките, кои беа покриени со газа, брзо достигнаа температура од повеќе од 39 степени, додека другите растеа, но не повеќе од 33,7 степени.

error: Content is protected !!