Како се одгледува лимонот? Разубавете ја вашата тераса со ова освежувачко растение (ФОТО / ВИДЕО)

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Како се одгледува лимонот? Разубавете ја вашата тераса со ова освежувачко растение (ФОТО / ВИДЕО).

Оваа е популарно растение за тераса.

Лимонот цвета од  пролет до крајот на летото.

Тој го сака сонцето и затоа слободно чувајте го надвор. Се увеззува само во зима, бидејќи не толерира ниски температури и мраз. Дури и заштитата со разни ткаенини нема да му помогне на растението да преживее до пролетта.

Лимонското дрво обожава почва богата со калциум, што помага во растот на лисјата и овошјето. Големината на садот зависи од големината на растението што го имате.

За да може дрвото од лимон да вроди со плод, потребно е да купите калемено растение, кое ќе го пресадувате на секои две години во саксија што е поголема по бројност од претходната.

Потребен е специфичен хумус, кој содржи калциум, неопходен за раст на световите и овошјето.

Билката на лимон има добро развиен коренов систем и често се случува корените да излезат на површината. На тој начин се испумпува целата влага и затоа е потребно да се оплоди растението еднаш или двапати годишно и да се истури нов слој на почва.

Важно е да користите додатоци, два до три пати месечно.

Кога купувате расад, земете во предвид дека тоа е засадено растение, бидејќи само тоа може да вроди со плод.

Со првите топли денови, кога ќе го однесете растението надвор, задолжително исечете го за да може да напредува. Отсечете максимум 10 проценти од вкупниот број гранки, не повеќе од тоа.

При вадење на растението, внимавајте да не го изложувате на директна сончева светлина во текот на првите неколку недели, бидејќи неговите лисја се чувствителни во овој период, бидејќи тие добија значително помалку сончева светлина во текот на зимата. Инаку, повеќе лисја ќе паднат.

error: Content is protected !!