Како траумите од детството влијаат врз нас и како да се справиме со нив

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Како траумите од детството влијаат врз нас и како да се справиме со нив.

Многу луѓе доживуваат некаква траума како деца. Тоа може да биде одреден трауматски настан или повеќе настани, како и помал или поголем размер на самата траума. Траумата во детството се јавува во раните фази на развојот на животот и може значително да влијае на подоцнежното однесување во зрелоста.

Кои може да бидат трауми од детството?

Траумата во детството е секој многу негативен или стресен настан што на некој начин го прави детето да се плаши, како што се:

  • физичка, како и психолошка злоупотреба
  • врсници, задевање и малтретирање
  • сообраќајна несреќа
  • природни катастрофи
  • смрт на блиска личност
  • родителски развод
  • изложеност на насилство на телевизија

Сите луѓе доживеале некаква траума од детството, без разлика дали се мали или големи.

Самото раѓање се смета за трауматично искуство за детето. Исто така, нешто што е траума за една личност, за друга личност не е голем проблем. Сите ние сме различни и нема смисла да се споредуваат луѓето и нивните искуства – траумата е траума за поединецот, без разлика колку и да изгледа бенигна , како што и секоја траума има значајно влијание врз животот на преживеан.

Како траумите од детството влијаат врз нашите животи?

Траумата може да биде причина за многу здравствени состојби како што се депресија, астма, дебелина или дијабетес, може да влијае на појава на срцев удар, а исто така може да предизвика постојано чувство на зголемен страв, недостаток на самодоверба и желба за изолација од светот.

Траумата, исто така, влијае на различниот развој на мозокот на децата, а траумата од детството кај возрасно лице може да влијае на зголемената употреба на алкохол или дрога, да создаде зависност или да предизвика чести самоубиствени мисли.

Штом доживееме траума, правиме одредени заклучоци во себе, односно создаваме верувања и ставови за себе, за нашата околина, општеството и животот воопшто.

Овие ставови потоа се манифестираат во текот на животот на различни начини, најчесто влијаат на тоа како се однесуваме, со какви луѓе се дружиме, какви партнери не привлекуваат, колку им веруваме на луѓето. Некои луѓе имаат голем дел од нивната личност изградена околу некоја траума што ја доживеале како деца.

Со цел подобро да ги разбереме последиците од траумата во детството, еве еден многу едноставен пример од животот.

„Како дете, едно лице доживеа траума секогаш кога неговите родители систематски, откако ќе погреши нешто, велат дека е глупаво дете. Влијанието на траумата во овој пример започнува со тоа што лицето се плаши да проба нешто ново, затоа што научило дека ако направи грешка, родителите ќе го малтретираат.

Таа личност научи дека е подобро да не се препуштате на новото и непознатото. Овој начин на справување со животот води кон ниска самодоверба. Ова, пак, ќе влијае на верба во нејзините способности, што пак ќе влијае на тоа колку напорно ќе работи во животот и колку високо или ниско ќе си ги постави целите. Резултатот е личност која, поради лошите верувања во себе, не го исполнува својот потенцијал и е незадоволно од животот.

Како да се ослободите од траумата во детството?

Колку порано е откриено дека детето има проблеми поради траума и колку порано се побара стручна помош во форма на психотерапија, толку се поголеми шансите детето да има помали или никакви последици од преживување на траума кога ќе порасне.

Најчесто, траумите се третираат со некаква психотерапија, а сите методи имаат една заедничка заедничка цел – да ја подигнат свеста за траумата, да ја прифатат и да ја интегрираат во животот на здрав начин. За да се случи ова, неопходно е повторно да се потсетиме на траумата, за време на која се појавуваат стари емоции. Затоа е потребно трпение и помош од експерти со цел да се избегне повторна трауматизација на некоја личност.

Еден метафоричен поглед на траумата е дека е заробена во нас како еден моќен енергетски јазол. Кога ќе го одврземе тој јазол, целата таа енергија треба да оди некаде и ја доживуваме како болка. Доброто е што откако ќе се разоткрие јазолот, влијанието на траумата врз нашите животи ослабува, а во некои случаи и целосно исчезнува.

Така, траумата од детството може значително да влијае на однесувањето, одлуките, но и здравствените состојби во зрелоста. Важно е да барате стручна помош и редовно да одите на психотерапија за да може поединецот да прифати и да научи да живее со трауми.

error: Content is protected !!