Карамел чизкејк е торта која се помни: Омилениот десерт за вашата трпеза!

Слични

Пире од спанаќ

Пире од спанаќ. За да го подготвите овој рецепт потребно...

7 идеи за појадок, за 7 дена во неделата!

7 идеи за појадок, за 7 дена во неделата! Појадокот...

Салата од печен компир

Салата од печен компир. За да ја подготвите оваa вкуснa...

Сподели

Клучот за оваа торта се бонбоните од карамел лешник кои и даваат совршена текстура и секако вкус!

Потребни состојки:

Кора:

– 250 гр мелени бисквити

– 100гр мелени печени лешници

– 2 лажици шеќер во прав

– 125гр путер

– 150мл млеко

Фил:

– 500 гр сирење маскарпоне (може да се користи и друго несолено крем сирење)

– 50гр шеќер во прав

– 1 лажица арома на ванила

– 250мл слатка павлака

– 2 кеси шлаг

Прелив од карамела:

– 200 гр слатки од карамел лешник

– 50мл слатка павлака

– парчиња лешници за украсување

Подготовка:

1. За кората, измешајте ги сите состојки, притиснете во калап со дијаметар од 20-24 см и ставете го во фрижидер.

2. За филот ,со миксер кратко изматете ги сирењето маскарпоне , шеќер во прав и ванила.

3. Во друг сад изматете ја слатката павлака со шлаг за да се направи полу-изматена, па додадете ја во маскарпонето и убаво изматете сè. Филот се распоредува на  кората, го вратив во фрижидер и се префрлив на преливот. Тортата треба да се лади вака најмалку 3 часа, јас секогаш ја оставам преку ноќ.

4. За преливот растопете ги бонбоните од карамела , јас во микро, можете на шпорет, како што сакате. Откако карамелите целосно ќе се стопат, додадете ја слатката павлака, загрејте уште неколку секунди, па промешајте додека не се соединат. Овој прелив сега мора целосно да се олади на собна температура (истото е најдобро преку ноќ), само тогаш можете да го истурите врз тортата или парчињата и карамелата да остане течна, а тортата убава и вкусна. Значи, на крајот, убаво извадете ја тортата од калапот, исечете ја на парчиња ако сакате и треба да ја прелиете и украсите.

Уживајте!

error: Content is protected !!