Карамелизирани банани со цимет, ореви и бадеми за сладок почеток на денот

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Карамелизирани банани се поголемо задоволство дури и од палачинките и вафли.

Карамелизирани банани можете да ја ги јадете самостојно, но добро одат и со лажичка сладолед или грчки јогурт, со палачинки и вафли. Може да ги послужите и на палачинки или тост. Тие се карамелизирани однадвор и меки и слатки одвнатре.

Користете зрели банани, но не и зрели. Бананите омекнуваат со пржење, па зрелите банани ќе станат претерано кашести. Времето на подготовка е десет минути, а оваа количина е доволна за две до четири порции.

Состојки:

  • 2 банани исечени по желба
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1 лажица путер
  • 2 лажици мед
  • 50 ореви
  • 50 гр бадеми

Подготовка:

1. Во тава на средна топлина измешајте цимет, путер и мед додека не се стопат и соединат.

2. Додадете парчиња банана и пржете ги четири минути додека не почнат да се карамелизираат и да добијат златно-кафеава боја. Доколку е потребно, прилагодете ја температурата и времето за готвење така што бананите не изгорат.

3. Превртете ги сите парчиња банана и пржете ги уште четири минути додека не зарумени другата страна.

4. Ставете ги веднаш на тањирот, посипете ги со лисја од орев и бадем, а може и со лажичка сладолед, јогурт, палачинки, вафли или тост.

Добар апетит!

error: Content is protected !!