Кога се пие првото кафе? Еве зошто треба да го преместиме два часа по будењето

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Кога се пие првото кафе? Еве зошто треба да го преместиме два часа по будењето.

Дали вашата прва утринска постапка е правење на кафе или земање кафе на пат кон работата?

Сепак, дали е ова најефикасното време за првото кафе? Истражувањата велат дека кафето всушност не делува  најдобро наутро.

Идеално време за кафе

Хронофармакологијата се занимава со ова прашање. Оваа научна дисциплина се занимава со испитување на лекови и разни супстанции врз нашиот организам и кое е најдоброто време за нивно земање.

Сè се сведува на биолошкиот часовник, што може да влијае на дејството на одредени лекови.

Така, на пример, биолошкиот часовник веќе се погрижи да се разбуди, во исто време утринското пиење кафе ќе стане сè помалку ефикасно.

Ако сте навикнати на кафе и не сакате да се откажете од оваа навика, најдобро е да го преместите околу два часа откако ќе станете. Значи, ако се разбудите во 8 часот, би било добро да посегнете по шолја кафе околу 10.

Нивото на кортизол паѓа и стануваме поспани, тогаш кафето веќе ќе има ефект.

error: Content is protected !!