„Кога сте родител, имате право да бидете тажни“

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

„Кога сте родител, имате право да бидете тажни. Исто така, вашето дете може да ве гледа тажни.

Тагата е составен дел од животот, исто како и секоја друга емоција.

Тагата не е дух, ниту Бабарога. Родителите обично не сакаат нивните деца да гледаат дека се тажни, тие сметаат дека ова ќе го „расипе“ среќниот раст на нивните деца. Тие обично мислат дека тагата е емоција со која треба да се справиме во позрелите фази од животот, и најчесто не сакаат да ја покажуваат таа емоција пред децата.

И тогаш децата обично не знаат што да прават со таа емоција кога ги обзема. И тие ќе знаат што да прават со неа, ако родителите ги научат на тоа. Не само според приказната, туку и по примерот. Кога родителите ја прифаќаат таа емоција и не се срамат да ја покажат пред своите деца, тие ги учат децата да управуваат со таа емоција и дека имаат право на тоа. И тоа е веќе релаксирачко, фактот дека вашиот родител не ви кажува: „Немој да бидеш тажен, нема потреба“.

Важно е да знаете дека не е добро да бидете тажни постојано и дека тагата ги обојува вашите денови и ноќи. Предлогот е да се најде време за неа. Споделете со детето дека некоја ситуација ве растажи, повлечете ја вашата тага, дајте му име и искористете ја таа можност детето да го стори истото. Ако прифатите дека вашите емоционални состојби се во ред, тоа го учите и на вашето дете “.

Во ред е да се чувствувате тажни, во ред е да плачете и тоа е нормална човечка емоција и потреба и составен дел од животот. И на крај, многу е важно на детето да му се пружи утеха и чувство на сигурност. Тагата е мала рана на срцето на детето која треба да се залечи со прегратки (физички допир и утеха) но и со зборови – не си сам, те сакам, тука сум за тебе, ќе ти помогнам, ти си сигурен со мене.

error: Content is protected !!