Кои чаеви смеете да ги пиете додека сте бремени?

Слични

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук?

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук? Менаџерите за свежина...

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција...

Најздраво летно освежување: 3 причини зошто треба да јадете лубеница секој ден

Најздраво летно освежување: 3 причини зошто треба да јадете...

Сподели

Дали чаевите во бременоста се дозволени? Што смеете а што не да конзумирате?

Со кофениот мора многу внимателно да се однесувате за време на бременоста. Во текстот подолу ќе ви објасниме дали ви е дозволено да пиете зелен или црн чај за време на бременоста.

Пиењето на црниот чај ви е дозволено но во одредени колични. Кофеинот многу лесно се наоѓа во различните прехрамбени продукти вклучувајќи го и зелениот чај. Пиењето на црниот чај ви е дозволено се додека количината на кофениот кој го внесувате не надмине 200 милиграми на дневно ниво.

Количината на кофеинот во едната шолја чај зависи од тоа колку силна концентрација тој има. Тоа зависи и во каква течност го комзумираме. Секако постојат и чаеви кои не содржат кофеин или пак содржат многу мали количини.

Една шолја благ чај може да има помалку од 10 милиграми кофеин, а ако направите чај со силна концентрација тој може да содржи и 100 милиграми.

Доколку претерувате може да се зголеми ризикот од намалување на телесната тежина на бебето кое го носите. Доколку секојдневно внесете повеќе од 200 милиграми кофеин вашето бебе би имало намалена тежина за 70 грама.

Кофеинот се наоѓа и во некои други прехрамбени продукти како што е кафето, чоколадата и енергетските пијалоци. Доколку сакате да ја намалите количината на кофеинот обидете се да конзумирате други билни чаеви.

error: Content is protected !!