Кои се клучни квалитети на добар лидер?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Кои се клучни квалитети на добар лидер?

Дали се раѓа или станува добар лидер? Што прави добар лидер? Дали е најдобро да се биде со цврста рака или да се биде флексибилен? Сите овие се прашања што се поставуваат во сферата на лидерството долго време, а одговорите никогаш не се недвосмислени.

И додека науката и практиката се обидуваат да дадат одговори што ќе ги задоволат сите оние кои се веќе добри лидери, но и оние што допрва треба да бидат, ние ќе опишеме седум карактеристики кои се претставени како клучни карактеристики на добар лидер.

1. Преземање одговорност

Прифаќањето на одговорноста е составен дел од лидерската улога. Како лидер, вие не сте одговорни само за себе, туку за се што вашиот тим или компанија прави, но исто така и не прави – за сите резултати, одлуки, пропуштени или искористени можности.

Луѓето се подготвени лесно да ги преземат заслугите за успехот , но кога станува збор за лидерството, тие се однесуваат и на неуспесите. Понекогаш неуспесите се она што н make прави подобри, посилни и поискусни. Учењето е исто така составен дел од улогата на лидер, и без неуспех нема учење.

2. Бидете цврсти, но и љубезни

Една од предрасудите за лидерите е дека тие честопати се бездушни и манипулативни, но тоа едноставно не е точно, барем не за секој што се нашол во оваа улога. Луѓето сакаат да работат со оние кои ги третираат како луѓе, а не роботи. Затоа, дајте насоки и упатства, набудувајте го напредокот, но секогаш имајте на ум дека добрината може да постигне повеќе од челична тупаница.

Ќе ви биде полесно да постигнете добри резултати ако се потпирате на охрабрување и позитивен став кон луѓето, отколку ако ги набудувате и третирате само како средство за постигнување на сопствената цел.

3. Вежбајте одење по работ

Или, како што вели поговорката, ако ви е непријатно, тогаш најверојатно ги правите работите како што треба. За да станете лидер, треба навистина да го водите вашиот тим во иднина, што значи дека треба да бидете отворени за пробување нови решенија, алтернативни патишта и различни перспективи.

Никој не е подготвен да преземе ризици поради самиот ризик, туку поради тоа каде преземањето ризици може ги одведе.Тоа е нешто за што сите лидери се свесни, и невистина е дека не се плашат од тоа. Сепак, тие прават работи и покрај стравот, односно не му дозволуваат да управува со нивните животи и лидерска улога. Ако ова ви звучи како огромен чекор, вежбајте на помали ризици или преземање проекти што никој друг не ги сака.

4. Зборови, но и дела

Светот изобилува со таканаречени теоретичари – луѓе кои знаат се во теорија, но кога станува збор за практиката, нема промена или резултат. Ако сте лидер, тогаш акцијата е токму она што ве одделува од сите оние кои сакаат да бидат, но не знаат како.

Луѓето се подготвени да соработуваат и да ги почитуваат оние што не се двоумат да преземат акција, дури и кога ќе направат грешка. Во секој случај, запишете ги вашите идеи како што се појавуваат, дефинирајте нови цели , но секогаш со чекор напред – план за акција.

5. Научете како да ги забележите можностите насекаде околу вас

Истражувањето на нови можности и нивното следење е една од клучните одредници на лидерите. Кога нема добро лидерство, луѓето се збунети и наместо да се занимаваат со можностите и начините како да ги искористат на најконструктивен начин, тие се занимаваат со прашања како што е чија е работата и каде сето тоа ги води.

Добриот лидер ги ослободува од овие должности и им остава простор, енергија и време да работат со него за да ги искористат добрите можности. Затоа земете проекти што можеби никој друг нема, експериментирајте со решенија и начини за нивно спроведување. Ако не гледате можности насекаде околу вас, не гледате во вистинската насока, или можеби воопшто не гледате.

6. Побарајте повратни информации

Повратните информации вклучуваат не само пофалби и тапкање по рамо кога работите се одвиваат добро, планирани и посакувани, туку и критика. Најдобар начин да го разберете влијанието на вашите постапки е да го слушнете од други перспективи, од други луѓе, без разлика дали се ваши вработени или некоја друга личност.

Повратните информации исто така можат да ви овозможат да соберете нови идеи и свежи погледи за стариот проблем. Така, научете како да се справите и со негативната критика, и ако, покрај тоа што е негативна, таа е и конструктивна, тогаш ова всушност може да биде највредниот тип на повратни информации што можете да го добиете.

7. Бидете отворени за давање

Ако само барате и не враќате ништо, односот давање и примање ќе биде лесно и брзо нарушен. Затоа ги споделувате со вашите вработени, но и со светот воопшто, вашите идеи, цели и планови – барем оние во кои мислите дека ќе ви помогнат. Големите лидери не се скржави во информациите, ниту пак се премногу затворени.

Отворањето на светот бара храброст, бидејќи секогаш оди во пакет на ранливост и изложеност, и токму тоа е она со што ќе научите да се справувате ако сакате да водите. Така, некако ќе ја почувствувате задачата да размислувате за решенија и да создавате нови идеи; бидејќи луѓето тоа ќе го очекуваат од вас, но и вашата лидерска улога. Нека биде креативен процес што ќе ви овозможи да растете, како лидери, така и како луѓе.

Дали сето ова звучи едноставно? Можеби звучи, но во пракса се чини дека има свои предизвици. И начинот на кој се борите со овие предизвици – односно дали ги гледате како несовладливи пречки или како тест за лидерски способности – е токму она што разликува голем од просечен или лош лидер.

error: Content is protected !!