Кој е всушност Марко Поло ?

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Кој е всушност Марко Поло ?

Marko-Polo

Марко Поло беше одличен светски патник

Местото на раѓање не може со сигурност да се потврди, затоа најчесто се споменуваат Корчула , Венеција и Цариград. Тој потекнува од богато трговско семејство. Опкружен со трговци, тој самиот се здобил со многу знаења за трговијата. Имено, неговиот татко и чичко биле трговци кои поголемиот дел од својата трговија ја воспоставиле со земјите во Источна Азија. Едно време тие се здружиле со персиска мисија упатена до Кублај Кан, владетелот на големата монголска империја. Кублај Кан побарал од пратениците да му испратат писмо на Папата при неговото враќање во Европа, барајќи од него да испрати учени луѓе да го образуваат монголскиот народ. Меѓу пратениците испратени од папата во Кублај Кан биле трговци од семејството Поло, кои го зеле со себе младиот Марко Поло.

Patopis

Страница од патописот “Милион”

Нивното патување започнало во 1271 година. Патувале по копно низ внатрешноста на Азија и во 1275 година дошле во резиденцијата на Кублај Кан. Марко наскоро ја стекнаl големата доверба на владетелот и останаl во неговата служба цели 17 години, за време на кои се запознаl со многу делови од внатрешноста на Азија. Тој го набљудуваше светот околу себе со посебно внимание за да може да пренесе колку што е можно повеќе и точни информации на владетелот.

Пратениците сакале да се вратат во нивниот дом по толку долг престој и таа можноста им се укажала во 1292 година, придружувајќи ја монголската принцеза на нејзиниот пат за Персија. Венецијанските трговци, исто така, се вратиле во Европа, но овој пат тие избрале да патуваат покрај брегот. Веќе кога амбасадата била близу до татковината, тие биле погодени во битката од венецијанските бродови  кај Корчула, а Марко бил заробен во Џенова . За време на неговото заробеништво, тој го запознал писателот Рустичели, на кого детално му ги раскажал своите искуства за време на неговиот престој во Азија. Така беше создаден патописот “Книга на светските чуда”, подоцна познатa како “Милион” , една од најпреведуваните книги во светот.

Описи на Азија во патописот на Марко Поло

Марко Поло беше првиот патник што ја пропатува речиси цела Азија, од нејзиниот исток до запад. Многу од местата каде што се наоѓаше беа целосно непознати за Европејците. Во својот патопис, тој ни ги даде првите подетални и точни географски информации за Азија , за нејзините трговски , економски и културни карактеристики.

Тој опиша различни народи, релјефни форми (планини, висорамнини), држави и градови. Информациите што ги даде беа основа за изработка на портални мапи во тоа време. Покрај тоа, од патописите дознавме дека Кинезите користеле хартиени пари. Покрај хартиени пари, тие користеле и јаглен што гори подобро од дрво, но и извори на нејадливо масло во Ерменија (нафта).

error: Content is protected !!