Која е препорачаната дневна количина на сол која можеме да ја внесеме во телото?
Нутриционистите веруваат дека постои одредена количина на солта што можеме да ја внесеме во текот на еден ден.
Неопходен е за добро функционирање на организмот. Важно е да се зема секој ден, во дозволена количина, но доколку претерате може сериозно да му наштети на организмот.
Покрај проблемите со срцето и крвниот притисок, прекумерното внесување сол го слабее имунитетот, покажуваат најновите истражувања на германските лекари.
Тие тврдат дека високото ниво на натриум во телото предизвикува недостаток на универзални клетки, што влијае на тоа како созреваат белите крвни зрнца, а со тоа влијае и на имунолошкиот систем.
Според оваа студија, нутриционистите препорачуваат возрасните да го ограничат дневниот внес на сол на максимум 5 или 6 грама, вклучувајќи ја и солта што се наоѓа во преработената храна.
Експертите советуваат дека решението е да се користат здрави соли како интегрална морска сол, калиум или рафинираната сол.
Како алтернатива особено се препорачува солта од целер, која содржи 40% целер, а останатите 60% е јодирана морска, која се користи во исхраната и која на јадењата им дава пријатен мирис.
Освен што е поздрава од обичната кујнска сол, солта од целер е добра и како диуретик и го поттикнува варењето.