Колку често треба да се капе куче? Прашање на многу сопственици

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Колку често треба да се капе куче? Прашање на многу сопственици.

Еден од најголемите сомнежи што ги мачи новите сопственици на кучиња е „колку често треба да го капам моето куче?“.

Ова е важно прашање, бидејќи проблемот настанува ако премногу често го капете кучето, како и ако тоа го правите премногу ретко. Постојат различни фактори кои можат да влијаат на фреквенцијата на капење кучиња. Работи како должина и тип на крзно, нивоа на активност или други кожни заболувања.

Колку често да се капе куче?

Во просек, повеќето кучиња треба да се капат само еднаш месечно. Ова секако важи за кучињата кои немаат никакви проблеми со кожата, и кои не се видливо валкани. Можете да ги капете поретко од тоа, но не се препорачува тоа да го правите помалку од еднаш во три месеци. Можете да го правите тоа почесто, но не е пожелно да го правите повеќе од еднаш во две недели. Пречестото капење предизвикува иритации на кожата, ја суши и ги отстранува природните масла од крзното на кучето.

Просторот помеѓу еднаш во две недели и еднаш во 3 месеци е доста голем, па затоа еднаш месечно би била најдобрата опција.

Еден фактор особено влијае на тоа дали кучето треба почесто да се капе, а тоа е дефинитивно престојот на отворено.

Ако вашето куче често останува надвор, трча низ шумата, сака да се тркала во паднати лисја и ползи каде што може, ќе мора почесто да го капете. Ако вашето куче пролева многу, редовното четкање не само што ќе го спречи прекумерното опаѓање, туку и ќе ја отстрани целата нечистотија од влакната.

Грижа за кучиња

Не сите раси на кучиња имаат ист тип на коса. Кучињата кои имаат коса со средна должина или долга коса обично бараат почесто капење отколку еднаш на секои две недели. Правилното одржување на влакната на вашето куче помеѓу две капења може да ви помогне да ја одложите потребата за капење. Пречестото капење може да биде проблематично за кучињата кои имаат двоен слој на влакна, бидејќи природните масла во овие случаи исчезнуваат, а тие се неопходни за изолација од студот.

Има и некои раси кои бараат капење, што може да биде големо изненадување бидејќи немаат влакна. На овие кучиња им е потребно неделно капење за да спречат таложење на вишок маснотии на кожата.

error: Content is protected !!