Колку сок му е дозволено на детето да пие, во зависност од возраста?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Колку сок му е дозволено на детето да пие, во зависност од возраста?

За децата во развој, овошјето и зеленчукот се од големо значење и треба да бидат основа за исхрана. Дали е здраво за децата да пијат сокови?

Децата обично сакаат сокови поради нивниот сладок вкус. Сепак, ништо не е добро да се конзумира често. Важно е да се обрне внимание на количината. Ако му дадете на вашето дете помали количини сок, и чист исцеден, тоа нема да влијае лошо врз него.

Сепак, мора да се избегнуваат сокови со додаден шеќер. Честата употреба може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

Бебиња до 6 месеци

Малите бебиња како овие не треба да пијат сокови.

Од 6 до 12 месеци

Ако навистина сакате, можете да му дадете на вашето дете околу 150 мл свежо исцедено овошје.

Од 1 до 6 година

Околу 200 мл сок е во ред, повторно, важно е да е свежо исцедено.

Постари од 7 години

Дозволено е до 350 мл свежо исцеден сок.

Знаеме дека свежо исцедените сокови се добри за здравјето на детето, бидејќи содржат чисти витамини и хранливи материи од овошјето.

Сите други сокови содржат голема количина шеќер и празни калории, и немаат никаква корист за детето. Пред да купите сок за дете, секогаш погледнете од што се состои.

error: Content is protected !!