Колку време е потребно да пешачите секој ден за да изгубите тежина?

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Колку време е потребно да пешачите секој ден за да изгубите тежина?

Многумина од нас спортуваат, одат во теретана, држат диета. Сепак, истражувањата докажуваат дека долгите дневни прошетки не се помалку ефикасни во борбата против вишокот килограми.

Научете ги сите правила што треба да се следат, така што одењето може да го замени целиот ефект на вежби.

Поминатиот пат, брзината и тежината се главните фактори кои влијаат на количината на потрошени калории за време на прошетка.

За да постигнете добри резултати, треба да го следите планот и да користите педометар. Секогаш носете го со вас. Ова ќе ви овозможи да го пресметате вкупниот број чекори што ги преземате во текот на денот.

Ако секојдневно поминувате долги растојанија без губење на тежината, педометар ќе ви помогне да пресметате колку чекори ви се потребни за да започнете со слабеење.

Овие приближни пресметки можат да ви помогнат да направите личен план за оптоварување (имајте на ум дека многу зависи од карактеристиките на секој организам поединечно, начин на живот, исхрана, здравствена состојба):

100 kcal = 2.000 чекори = 1.6 km

1кг = 140.000 чекори = 7.000 kkal = 112 км

Треба да се има предвид дека должината на чекорите кај иста личност варира и варира од 40 до 100 см. За да дознаете колку е долг вашиот чекор, можете да означите растојание од 10-20 метри и да поминете низ него со нормална, просечна брзина, сметајќи ги чекорите. Потоа поделете го растојанието поминато во сантиметри (1.000 или 2.000) со бројот на преземени чекори.

  • До 70 чекори / мин.

Кај здрави луѓе, оваа брзина практично нема ефект. Се препорачува за пациенти, луѓе кои се опоравуваат од миокарден инфаркт или оние кои страдаат од тешка ангина.

  •  71-90 чекори / мин., 3-4 км / ч

Се препорачува за луѓе со кардиоваскуларни заболувања.

  •  91-110 чекори / мин., 4-5 км / ч

Овој вид на одење претставува значителен товар на телото и одговара на сите здрави луѓе.

  •  111-130 чекори / мин.

Одличен тренинг за телото, но оваа брзина, долго време, е тешко дури и здравите луѓе да ја издржат.

♦ Започнете со мал товар, постепено движејќи се кон подолго и побрзо одење. Првично, товарот треба да се зголеми според времетраењето на одењето, а дури подоцна со зголемена брзина. Товарот мора да одговара на вашата здравствена состојба.

♦ Треба редовно да пешачите. Еден тренинг неделно нема да ви даде позитивен резултат. Ако не сте во можност да пешачите секој ден, тогаш барем 2-3 пати неделно. Можете да пешачите во секое време од денот, но само по 1-1,5 часа после јадење.

Важно е да се запамети дека многу бавното одење на кратки растојанија не дава добри резултати, а премногу долго и брзо, може да предизвика штета на неподготвена личност.

error: Content is protected !!