Се Плашите Да Не Останете Бремена? Во Развој е Контрацепција Која се Пие Еднаш Месечно

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Иако оралната контрацепција е најкористеното нешто во спречување на несакана бременост, таа се потпира на редовно земање терапија. Мултинационална студија покажа дека 50% од жените заборавиле да земат барем една доза во текот на три месеци.

Последната студија исто така наведува дека шансата за бременост кај такви жени е 9%. Истражувањето објавено во Science Translational Medicine е за нова контрацепција која треба да се зема само еднаш месечно.

Методот на едномесечна контрацепција се заснова на апчиња што остануваат во дигестивниот систем неколку недели. Идејата првично потекнува од третманот на маларија, туберкулоза и ХИВ.

Тимот дизајнираше капсула која се состои од шест краци поврзани со „јадро“. Откако таблетата е проголтана, краците се раствораат и добиваат поголем дијаметар на човечкиот пилорус (отворот што ги поврзува желудникот и тенкото црево). Бидејќи капсулата не може да стигне до тенкото црево, таа се задржува во стомакот каде што со текот на времето ослободува хормони.

Овој концепт на контрацепција досега е тестиран само на модели на животни, пред се на свињи. Кај животните кои примаат контрацептивни средства со продолжено ослободување на хормони, нивната потребна концентрација е забележана до 29-тиот ден. Од друга страна, животните кои земале стандардна контрацепција што се зема секој ден, по 6 часа, веќе имале пониски концентрации на хормони.

Следната фаза во тестирањето е проценка на безбедноста и проширување на производните процеси. Со оглед на тоа што работата беше финансирана од фондацијата Бил и Мелинда. Покрај Бил Гејтс, интерес изрази и ‘Lyndra Therapeutics’. Тоа е компанија за биотехнологија фокусирана на развој на лекови со долго дејство. Со оглед на горенаведеното, не се сомневаме дека едномесечната контрацепција наскоро ќе биде во широка употреба.

error: Content is protected !!