Копија од Мона Лиза на аукција за 300 илјади евра

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони долари

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони...

Сподели

Копија од Мона Лиза на аукција за 300 илјади евра.

– Се чини дека сликата е со квалитет на Мона Лиза, но всушност не е направена од Леонардо да Винчи – изјавил еден од директорите на аукциската куќа, Кристи Пјер Етјен.

Копија од познатата слика на Леонардо да Винчи – Мона Лиза ќе се најде на аукцијата на куќата на Кристи во Париз, а се очекува да достигне вредност до 300.000 евра.

Сликата е именувана како Мона Лиза на Екин според нејзиниот поранешен сопственик и се верува дека нејзиниот творец е поддржувач на Да Винчи од почетокот на 17 век.

Рејмонд Екинг, кој почина во 1977 година, ја оспори автентичноста на оригиналот на тоа ремек-дело, кое се наоѓа во музејот Лувр во Париз.

Тој поминал неколку децении обидувајќи се да го убеди светот дека сликата на Мона Лиза што ја купил во продавница за антиквитети во Ница во 1953 година е оригинална и дека таа во Лувр е копија.

– Се чини дека сликата е со квалитет на Мона Лиза, но всушност не е направена од Леонардо да Винчи – изјавил еден од директорите на аукциската куќа, Кристи Пјер Етјен.

Аргументот на Екин беше дека оригиналната слика никогаш не била вратена по кражбата на почетокот на 20 век, но завршила во продавница во селото Магањоск во неговата родна Прованса, регион во југоисточна Франција, додека музејот во главниот град бил измамен од копија.

Бројни исечоци од весници сведочат за неговата сожалување кон новинарите, а документарец од 60-тите години на минатиот век покажува како американските новинари се чини дека истражуваат дали вистинската Мона Лиза и била позајмена на Америка.

Сликата е направена од непознат уметник на почетокот на 17 век, околу 100 години откако оригиналот на италијанскиот мајстор на ренесансата влегол во кралската колекција на Франсоа од Франција, првиот француски крал на ренесансата, според куќата на Кристи .

Неговата приближна цена е помеѓу 200.000 и 300.000 евра, а интернет-аукцијата завршува на 18 јуни.

error: Content is protected !!