Корејското вештачко сонце го постави светскиот рекорд од 100 милиони степени за 20 секунди

Слични

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот

Запознајте ја културата: Најбизарните и најсмешните закони во светот. Запознајте...

Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Како и колку често треба да ги чистите вашите...

Сподели

Суперспроводлив фузионен уред во Јужна Кореја наречен KSTAR (Корејско суперспроводливо Токамак напредно истражување) или корејско вештачко сонце постави нов рекорд со одржување на високо-температурна плазма цели 20 секунди со јонска температура од 100 милиони степени.

Проектот е идеја на Корејскиот институт за енергетска фузија, заедно со Националниот универзитет во Сеул и Универзитетот во Колумбија во САД. Рекордот го подобар од претходно поставениот рекорд од 8 секунди акција спроведена за време на минатогодишната плазма кампања на КСТАР. За прв пат во 2018 година, вештачкото сонце можеше да одржи јонска температура од 100 милиони степени, која траеше само 1,5 секунди.

Истражувачите повторно создадоа реакции на фузија на Месечината со помош на водородни изотопи кои се наоѓаа во внатрешноста на KSTAR, што создаде состојба на плазма во која се разделија јони и електрони, загревајќи ги јоните на екстремни температури и одржувајќи ги.

KSTAR не е единствениот фузионски уред кој извршува вакви реакции. Сепак, ниту еден од овие уреди не успеа да издржи ниту десет секунди. КСТАР успеа да издржи цели 20 секунди, поставувајќи нови граници.

Директорот Si-Voo Ioon од Центарот за истражување KSTAR при KFE објасни:

„Технологиите потребни за долгорочни 100 милиони плазматски операции се клучни за реализација на енергијата на фузија и успехот на KSTAR во одржување на плазма со висока температура 20 дена. секундите ќе бидат важна пресвртница во трката за обезбедување плазма технологија со високи перформанси, критична компонента на комерцијалниот реактор на нуклеарна фузија во иднина“.

Конечно, истражувачите кои работат на KSTAR работат на тоа да му помогнат да работи постојано 300 секунди со јонска температура поголема од 100 милиони степени. Тие планираат да го постигнат тоа до 2025 година.

Д-р Јанг-Сеок Парк од Универзитетот Колумбија додаде: “Чест ни е што сме вклучени во едно вакво важно достигнување постигнато во KSTAR. Температурата на јон од 100 милиони степени постигната со овозможување ефикасно загревање на плазматското јадро за толку долго време покажа уникатна способност суперспроводен уред KSTAR и ќе биде препознаен како убедлива основа за плазма на фузија со стабилна состојба со високи перформанси. “

error: Content is protected !!