Крај на несоница: Започнува производство на очила за спиење

Слични

Дали знаете која активност е најдобра јога за мозокот?

Дали знаете која активност е најдобрата јога за мозокот? Неврологијата...

Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да слушате

Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да...

Зошто Холанѓаните испраќаат 20 000 лалиња во Канада секоја година?

Зошто Холанѓаните испраќаат 20 000 лалиња во Канада секоја...

Што е стрес и дали можеме да го избегнеме?

Што е стрес и дали можеме да го избегнеме? Стресот...

Сподели

Крај на несоница: Започнува производство на очила за спиење.

Дојде крајот на маките со спиење – во Самара, следната година, ќе започне масовно производство на очила против несоница.

Овој уред ќе ви помогне да се прилагодите на временските зони (по долг лет со авион), ќе го олесни заспивањето по долги ноќни смени, а исто така ќе донесе придобивки за оние кои се справуваат со депресија. Специјалните очила „Blue Sky Pro“ ќе бидат создадени во електромеханичката фабрика на корпорацијата „Rostex“, а се развиени во соработка со државниот Медицински универзитет.

Очилата имитираат биоритам

Очилата, дизајнирани од научници од Самара, овозможуваат регулирање на циркадниот ритам, кој ги усогласува дневните и ноќните функции на сите најважни органи во телото. Еден од главните фактори за усогласување на овој ритам е изложеноста на дневна светлина, а особено утринската светлина по будењето.

Ритмички ја менуваат светлината и темнината.

Активностите на човечкото тело се синхронизирани со ритмичките промени на светлината и темнината, а неприродните „режими“ диктирани од работа во текот на ноќта или престој на крајниот север или југ (со долги поларни денови и ноќи) – се мешаат во природните циклуси. Затоа очилата се многу корисни, кои помагаат дури и кога имате сосема нормален дневен ритам, но дома или на работа – нема природна светлина.

Принципот е едноставен

Принципот е прилично едноставен: очилата емитуваат светлина слична на Сонцето, која влегува во мрежницата на окото и ја активира работата на мозочните клетки одговорни за внатрешниот часовник. Значи, ако ги ставите очилата наутро помеѓу 6 и 10, а попладне од 14 до 18 часот и ги носите само половина час, циклусот на спиење ќе биде целосно обновен.

Се носат малку по малку во текот на денот и смируваат.

– Светлината што ја емитуваат очилата го активира мозокот и внатрешниот биолошки часовник. Така, наутро, уредот ви овозможува да се ослободите од поспаност, а навечер – да го „одложите“ спиењето до 23 часот навечер – изјави директорот на производствениот погон, Василиј Мухин.

Исто така, се препорачува да ги носите очилата 15 минути во текот на работниот ден – ако се чувствувате поспано. Физиолошкиот ефект на уредот е пренесување на ноќниот биоритам на ден (рани утрински часови) и одложување на рана вечер поспаност (рани вечерни часови), велат креаторите на пронајдокот.

Ако вашата работа бара од вас да менувате смени, после ноќна работа, очилата ќе ви помогнат да се вратите во нормален ритам, за да не страдате од неможноста да заспиете. Инженерите исто така велат дека овој пронајдок може да ја подобри состојбата во случај на депресија, намалена концентрација, невроендокрини заболувања.

Уредот веќе е тестиран на северот на Русија, во услови на поларна ноќ.

error: Content is protected !!