Краток водич за толкување на соништа

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Краток водич за толкување на соништа.

Соништата отсекогаш ги фасцинирале луѓето. Бидејќи изгледаат како вонтелесно искуство, тие честопати беа мистифицирани и добија различни карактеристики. Меѓутоа, од психолошки аспект, една од функциите на соништата е комуникацијата на несвесното со сонувачот.

Но, зошто нашето несвесно избира да комуницира со нас преку соништата?

Па, всушност, тoa се обидува да комуницира со нас во будна состојба, само тогаш нашите одбранбени механизми се во сила и постојат различни одвлекување на вниманието по кои можеме да посегнеме за да не го слушнеме. Во сонот, ние сме далеку порелаксирани, така што пристапот е поедноставен. Меѓутоа, ако нашата потсвест беше директна и на реален начин прикажана од што бегаме, ќе бевме уплашено и ќе го прекиневме сонот. Како што се случува кога сонуваме нешто грдо. Потсвеста станува се погласна и не дозволува повеќе да ја игнорираме. Сепак, таа почесто избира да комуницира со нас преку нашите лични симболи и значења. Зошто велам лично? Ако тоа е наш сон, тогаш се работи за нашата потсвест и ќе бара начин да ни се приближи преку оние елементи што ќе ни бидат разбирливи.

Затоа соновниците често не ни служат многу, односно не ни помагаат многу во толкувањето на нашите соништа, бидејќи она што претставува еден симбол за една личност, може да биде сосема поинакво значење за друга, во позитивна и негативна смисла. Соновниците даваат некои општи толкувања и индивидуалноста на секоја личност е занемарена.

Се разбира, постојат симболи или ситуации што повеќето луѓе ќе ги толкуваат на ист или многу сличен начин, но многу работи во сон се само наши и лични.

Луѓето најмногу се плашат од соништата кога сонуваат за некој што го сакаат, дека умрел или се уште е жив. Потоа ги доживуваат како пророчки соништа. Ми се случило клиентите да имаат толку вознемирен сон што не сакаат да го споделат на сесии, бидејќи се плашат дека може да се оствари. Еве едно толкување на таков сон (повторно, имајте на ум специфичноста на секоја личност и врска). Таквиот сон може да значи дека односот помеѓу вас и личноста за која сте сонувале се променил многу, или сте станале толку далечни што всушност го доживувате како загуба и се чувствувате тажно поради тоа. Ова често се случува во ситуации кога едно лице се лути на растојанието преку лутина и ја негира емоцијата на тага. Потсвесниот ум не потсетува дека тагата е потисната или игнорирана.

Ако сакате да се забавувате со вашите соништа, еве неколку упатства како да ги запишете.

  • Сонот го запишувате веднаш по будењето.
  • Запишете се што се сеќавате, секој детал е важен.
  • Напишете во сегашно време, како да сонот се случува во овој момент.
  • Добар пример: Јас сум во просторија каде што светлото е вклучено, иако надвор е ден.

X Лош пример: Сонував дека сум во просторија во која светлото беше вклучено, иако надвор беше ден.

  • Запишете како се чувствувавте во сон. Не е доволно да пишувате само добро или лошо. Дали сте исплашени, среќни, изненадени, тажни, збунети, лути…
  • Кога детално го запишавте она што го паметите, тогаш прво размислете што значи за вас лично ситуацијата за која сте сонувале. Разгледајте ги сите детали и видете што би претставувал секој од нив за вас. Боите, материјалите, предметите, луѓето, времето на денот или ноќта, местото се исто така важни.

Друга важна работа, секоја личност за која сонувате во сон, всушност е дел од вас.

Без оглед на тоа што можеби сте сонувале за позната личност, а на прва помисла ви се чини дека е сосема нелогично што сте сонувале за таа личност, размислете дали вие и таа личност имате некои сличности или имате мислење за таа личност со која можеш да се поврзете сами со себе …

Толкувањето на сонот не може да биде правилно или погрешно и не оптоварувајте се ако многу работи ви се нелогични и не можете да ги поврзете во целина. Некогаш соништата ни носат многу јасни пораки од нашата потсвест, понекогаш нешто пропуштаме.

И уште нешто, ако одлучите да ги запишете вашите соништа, може да се случи токму тогаш да престанете да сонувате (односно да ги паметите). Хехе, ништо страшно, сонувачот се исплаши малку од анализата, па се скри. Е има можност.

error: Content is protected !!