Крем-торта од малинa на која нема да и одолеете.
Откако ќе ја пробате, никогаш нема да ја заборавите!
Состојки:
Кора
- 8 белки од јајце
- 8 лажици шеќер
- 8 лажици брашно
- 2 дл млеко
Фил
- 8 жолчки
- 8 лажици шеќер
- 5 лажици брашно
- 5 дл млеко
- 2 ванилин шеќер
- 250 гр маргарин
- 500 гр малини
- 3 шлага
Како да ја подготвите:
Изматете ги белките со шеќер и додадете го брашното. Нежно промешајте и истурете во плех обложен со хартија за печење да се пече 20 минути на 180 степени. Изладете ја кората, излупете ја хартијата и прелијте ја со врелото млеко. Изматете ги жолчките со шеќер, додадете брашно и децилитар млеко и добро измешајте. Останатото млеко оставете го да зоврие заедно со ванилин шеќер, а потоа додадете ги подготвените жолчки и направете пудинг. Додадете маргарин во млакиот фил и добро изматете. Наредете ја кората, па филот, густо притиснете ги малините и на крај шлагот.
Уживајте!