Уште еден доказ за тоа колку кучињата сакаат да го задоволуваат сопственикот и да го имаат неговото внимание

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Најверојатно, кучињата ќе си играат едни со други кога нивните сопственици ќе ги следат внимателно, открива новата студија и им сугерира на домашните миленици да организираат игри првенствено за да им угодат на „сопствениците“.

Добро познат факт е дека кучињата внимателно следат колку внимание им посветува една личност, вели Линдзи Мехркам, експерт за однесување на животни и водач на студија објавена во списанието Animal Cognition.

Кучињата имаат поголема веројатност да си играат едни со други кога нивниот сопственик внимателно ги гледа

Но, не е познато (досега во истражувањето) каков е ефектот на човекот како гледач врз типичното однесување на кучињата, во овој случај, кучињата во заедничка игра , вели водачот. Мехркам ја надгледувал студијата во која биле вклучени десет пара кучиња миленичиња кои живееле заедно најмалку шест месеци и играле едни со други барем еднаш на ден, според нивните сопственици.

Научниците снимиле видео снимки од парови кои играле во три различни ситуации: кога сопственикот бил отсутен, во присуство на сопственик кој не следел што прават кучињата и конечно во ситуација кога сопственикот будно гледал како игра кучето, ги фали и ги гали . За подобри резултати, истражувачите спроведоа таква ситуација три пати во период од неколку дена.

Откритијата покажаа, вели Линдзи Мехркам за подобар фокус на сопственикот, ги охрабрува кучињата дивеч, а потоа ја зголемува фреквенцијата и интензитетот на однесување типично за кучето: положбата на кучето (подигнат задник и омилен во градите со подолу), потоа танцува задник во знак задоволство, игра таг, симулациски борби, каснувања од loveубов и слично.

Изненадувачки, кучињата, кои имаат можност да играат заедно секогаш кога ќе посакаат, се повеќе склони да играат кога некој ќе им обрне внимание , вели коавторот на студијата Клајв Вин од Државниот универзитет во Аризона.

Авторите претставија неколку хипотези за толкување на таквата тенденција. Според еден од нив, кучињата бараат од сопственикот да ги гледа преку игра , а за нив тоа е гледање награди , исто како и децата кои сакаат да покажат нешто кога ќе научат нешто и ги покануваат своите родители да ги гледаат. Понатаму, кучињата исто така можат да научат да добиваат комплименти од сопственикот играјќи со нив, кој дури им се придружува во играта или ги носи надвор да играат.

Исто така е можно кучињата да се чувствуваат побезбедно кога нивниот сопственик ги гледа бидејќи играта што започнува безопасно може да добие некаква форма на агресија, па во тој случај е подобро да имате присутен сопственик кој ќе ја намали напнатоста.

Тоа е студија која поставува повеќе прашања отколку што дава одговори , вели Линдзи Мехркам, која започна со процесот на споредување на резултатите со другите истражувања.

error: Content is protected !!