Парализиран Глушец Прооди Благодарение на Новата Терапија

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

До овој извонреден потфат дојдоа со манипулирање со генетски модифициран протеин.

Досега, повредите на ‘рбетниот мозок предизвикани од несреќи се сметаа за апсолутно неизлечиви поради оштетување на нервните влакна наречени аксони. Но, се чини дека сега има надеж.

Аксоните пренесуваат информации од мозокот до мускулите и назад. Во случај на повреда на ‘рбетниот мозок, таа комуникација е прекината, а бидејќи аксоните на централниот нервен систем не можат да се обноват, резултатот е парализа , пишува Интересен инженеринг.

Но, сега научниците од Одделот за клеточна физиологија на Универзитетот Бохум (РУБ), предводени од професорот Дитмар Фишер, за прв пат успеаја да направат парализиран глушец повторно да оди. Тие дојдоа до овој извонреден потфат со манипулирање на генетски модифициран протеин наречен хипер-интерлеукин-6.

Ова е таканаречен дизајнерски цитокин, што значи дека не се појавува во природата и мора да се произведува со генетски инженеринг“, објасни професорот Фишер.

Користејќи вирус, тим научници го транспортираа дизајнираниот протеин до специфични нервни клетки – мотоневрони и го ослободија на контролиран начин.

На овој начин, третманот со генетска терапија на само неколку нервни клетки истовремено стимулираше аксонална регенерација на различни нервни клетки во мозокот и неколку моторни патишта во ‘рбетниот мозок. На крајот, ова им овозможи на претходно парализираните животни повторно да одат во рок од две до три недели. Ова првично не изненади бидејќи вакво нешто никогаш не било можно порано по целосна параплегија “, објасни Фишер.

Сега професорот Фишер и неговиот тим се обидуваат да ја оптимизираат употребата на хипер-интерлеукин-6 и да испитаат дали протеинот може да работи дури и ако повредата се случила неколку недели порано.

Ова може да биде особено важно за примена кај луѓето. Понатамошните експерименти, меѓу другото, ќе покажат дали истиот пристап може да се примени и во третманот на парализирани лица во иднина “, додаде професорот.

error: Content is protected !!