Лесна, освежувачка и вкусна : Брза торта со јагоди .
Ако имате ненајавени гости, оваа торта можете брзо да ја спремите.
Состојки:
100 мл слатка павлака
100 гр бело чоколадо
300 гр јагоди
100 путер
млеко
250 гр сирење маскарпоне
300 мл слатка павлака
шеќер
100 гр чоколадно млеко
Подготовка:
Прво загрејте 100 ml. слатка павлака, прелијте врз неа 100 гр бело чоколадо, оставете неколку минути, измешајте добро и оставете да се излади. Измијте 300 гр јагоди, исечете ги на коцки и оставете да се исцедат (ставете ги во цедалка). Во 250 гр. мелени бисквити истурете 100 гр стопен путер и 5,6 лажици млеко.
Промешајте и ставете во калап (20 см), па израмнете го бисквитот со чаша, лажица или раце.
View this post on Instagram
Сега загрејте 50 мл слатка павлака, прелијте врз неа 100 гр скршено млечно чоколадо, оставете неколку минути, промешајте и прелијте ги бисквитите, па ставете го калапот во фрижидер. Во садот ставете 250 гр сирење маскарпоне, 300 мл слатка павлака, 4 лажици шеќер и ладно бело чоколадо, кои сте ги подготвиле на почетокот. Изматете сè заедно со миксер. Кога убаво ќе го изматите филот, додадете ги исцедените јагоди и промешајте со шпатула или процесор за храна. Овој фил го ставате преку фил од ганаш и бисквити. Вратете го калапот во фрижидер и чувајте го ganache повторно. Загрејте 100 мл слатка павлака, а потоа истурете над 100 гр скршено млечно чоколадо и 40 гр скршено црно чоколадо. Почекајте го истото неколку минути, па убаво комбинирајте и прелијте го со тортата. Ставете го во фрижидер околу 4, 5 часа, по можност цела ноќ. Извадете од калапот, исечете и уживајте. Филот е толку солиден,но ако сакате можете да ставите желатин во него.
Уживајте!