Лесна, освежувачка и вкусна : Брза торта со јагоди

Слични

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба!

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба! Конечно дојде...

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате!

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате! Полнета...

Храна и Рецепти – најдобрите кулинарски вештини на нашите домаќинки

Храна и Рецепти - најдобрите кулинарски вештини на нашите...

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час!

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час! Комбинација...

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го пробате

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го...

Сподели

Лесна, освежувачка и вкусна : Брза торта со јагоди .

Ако имате ненајавени гости, оваа торта можете брзо да ја спремите.

Состојки:

100 мл слатка павлака
100 гр бело чоколадо
300 гр јагоди
100 путер
млеко
250 гр сирење маскарпоне
300 мл слатка павлака
шеќер
100 гр чоколадно млеко

Подготовка:

Прво загрејте 100 ml. слатка павлака, прелијте врз неа 100 гр бело чоколадо, оставете неколку минути, измешајте добро и оставете да се излади. Измијте 300 гр јагоди, исечете ги на коцки и оставете да се исцедат (ставете ги во цедалка). Во 250 гр. мелени бисквити истурете 100 гр стопен путер и 5,6 лажици млеко.

Промешајте и ставете во калап (20 см), па израмнете го бисквитот со чаша, лажица или раце.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Didy Kitchen (@didy_kitchen)

Сега загрејте 50 мл слатка павлака, прелијте врз неа 100 гр скршено млечно чоколадо, оставете неколку минути, промешајте и прелијте ги бисквитите, па ставете го калапот во фрижидер. Во садот ставете 250 гр сирење маскарпоне, 300 мл слатка павлака, 4 лажици шеќер и ладно бело чоколадо, кои сте ги подготвиле на почетокот. Изматете сè заедно со миксер. Кога убаво ќе го изматите филот, додадете ги исцедените јагоди и промешајте со шпатула или процесор за храна. Овој фил го ставате преку фил од ганаш и бисквити. Вратете го калапот во фрижидер и чувајте го ganache повторно. Загрејте 100 мл слатка павлака, а потоа истурете над 100 гр скршено млечно чоколадо и 40 гр скршено црно чоколадо. Почекајте го истото неколку минути, па убаво комбинирајте и прелијте го со тортата. Ставете го во фрижидер околу 4, 5 часа, по можност цела ноќ. Извадете од калапот, исечете и уживајте. Филот е толку солиден,но ако сакате можете да ставите желатин во него.

Уживајте!

error: Content is protected !!