Летечки автономен робот со помош на вештачка интелигенција препознава и бере зрели плодови

Слични

Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Како и колку често треба да ги чистите вашите...

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме. Добро, време е...

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред своето време

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред...

Онлине купување: Предностите и недостатоците

Пред да се случи пандемијата многу луѓе беа скептици...

Сподели

Берењето овошје е физички напорна работа што може да бара многу стоење, неправилна положба рбетот, а понекогаш е потребна и физичка активност до осум часа на ден.

Иако има свои добри страни, тоа е генерално ниско платена и сезонска работа во која има многу малку простор за подобрување. Бидејќи помладите генерации сè повеќе мигрираат во урбаните области, а пандемијата на коронавируси го ограничува патувањето и спречува доаѓање на сезонски работници од други земји, роботите стануваат сè почесто решение.

Tevel Aerobotics Technologies разви летечки автономен робот (FAR) кој користи вештачка интелигенција (AI) за препознавање и берење овошје. Компанијата наведува дека нивните автономни летачки роботи можат да се користат насекаде во светот и дека тие го решаваат проблемот со недостиг на работна сила, истовремено намалувајќи ги трошоците, пишува „Интерес инженеринг“.

Роботот ФАР користи алгоритми за перцепција и Вештачка интелегенција за лоцирање на дрвја и алгоритми за визија за откривање на овошје меѓу лисјата. При берење овошје, времето е исклучително важно, па на пример, овошјето собрано со две недели задоцнување губи 80% од својата вредност. Роботите берат само зрело овошје и го класифицираат според големината и зрелоста. Откако ќе го избере овошјето, роботот го наоѓа најдобриот начин да му пријде, а потоа користи стискалка за да го фати и да го собере.

Неколку роботи можат да работат во еден овоштарник без ризик од судир бидејќи се контролирани од еден автономен „дигитален мозок“: Исто така, предноста на овие роботи е фактот што тие можат да работат 24 часа на ден.

Компанијата посочува дека роботите не се замена за собирачи на човечки плодови, туку се дизајнирани само за да обезбедат помош.

error: Content is protected !!