Лиснато тесто со јаболка и цимет.
Можете ли да ги намирисате оние крцкави колачи со јаболка што се продаваат во вашата омилена пекара, дури и кога сте далеку од неа?
Сигурни сме дека можете, бидејќи тие се толку неодоливи што купувате по еден секој пат. Од друга страна, секогаш кога сте се обиделе да ги направите дома, резултатот веројатно не бил сличен. Затоа сме денес тука да ви покажеме како брзо и лесно да направите мини колачи со јаболка и цимет.
Потребни состојки – за 6 колачи:
1 пакување замрзнато лиснато тесто
1 јајце
1 јаболко
2 лажици путер
½ лажичка екстракт од ванила
1 лажица кафеав шеќер
1 лажичка цимет
прстофат сол
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 250 степени. Обложете го листот за печење со хартија за печење. Работната површина посипете ја со брашно и ставете го лиснатото тесто. Исечете го на 6 еднакви делови со нож. Потоа сечете со нож во внатрешноста на секој квадрат, правејќи помал квадрат и со виљушка турнете ја средината надолу, за рабовите да останат повисоки. Добиените парчиња лиснато тесто ставете ги на плех за печење. Ставете го во фрижидер додека се варат јаболката.
Во помал сад изматете го јајцето со една лажица вода и оставете го на страна. Потоа исечете го јаболкото на тенки парчиња. Во средна чинија измешајте путер, екстракт од ванила, шеќер, цимет и сол. Додадете јаболка и измешајте. Лиснатото тесто извадете го од фрижидер. Со четка премачкајте го пецивото со јајцето, а потоа на секое парче ставете по неколку прстени јаболко. Сè обилно премачкајте со смесата од шеќер. Печете околу 30 минути.
Уживајте!