Лиснато тесто со јаболка и цимет

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење. Иако...

Сподели

Лиснато тесто со јаболка и цимет.

Lisnato-testo-so-jabolka-i-cimet

Можете ли да ги намирисате оние крцкави колачи со јаболка што се продаваат во вашата омилена пекара, дури и кога сте далеку од неа?

Сигурни сме дека можете, бидејќи тие се толку неодоливи што купувате по еден секој пат. Од друга страна, секогаш кога сте се обиделе да ги направите дома, резултатот веројатно не бил сличен. Затоа сме денес тука да ви покажеме како брзо и лесно да направите мини колачи со јаболка и цимет.

Потребни состојки – за 6 колачи:

1 пакување замрзнато лиснато тесто
1 јајце
1 јаболко
2 лажици путер
½ лажичка екстракт од ванила
1 лажица кафеав шеќер
1 лажичка цимет
прстофат сол

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 250 степени. Обложете го листот за печење со хартија за печење. Работната површина посипете ја со брашно и ставете го лиснатото тесто. Исечете го на 6 еднакви делови со нож. Потоа сечете со нож во внатрешноста на секој квадрат, правејќи помал квадрат и со виљушка турнете ја средината надолу, за рабовите да останат повисоки. Добиените парчиња лиснато тесто ставете ги на плех за печење. Ставете го во фрижидер додека се варат јаболката.

Во помал сад изматете го јајцето со една лажица вода и оставете го на страна. Потоа исечете го јаболкото на тенки парчиња. Во средна чинија измешајте путер, екстракт од ванила, шеќер, цимет и сол. Додадете јаболка и измешајте. Лиснатото тесто извадете го од фрижидер. Со четка премачкајте го пецивото со јајцето, а потоа на секое парче ставете по неколку прстени јаболко. Сè обилно премачкајте со смесата од шеќер. Печете околу 30 минути.

Уживајте!

error: Content is protected !!