Магична бела чорба за слави и празници. Ќе ги воодушевите гостите и семејството.
Ви пренесуваме рецепт за бела супа, која најчесто се прави за прослави, празници, свадби, а чиј вкус ќе урне сè од нога.
Состојки:
— околу 1 кг пилешко месо со коски (без коски е околу 600 г чисто месо),
— 200 г пашканат,
— 200 г јаглика,
— 350 г моркови,
— 400 г компири,
— 250 г кромид,
— 100 г целер,
— 1 чешне лук,
— 150 г грашок,
— ловоров лист,
— лисја од јаглика,
— сол, пипер, сув зачин по вкус,
— 200 г павлака,
— 1 јајце,
— сок од еден лимон,
— 100 г путер или масло,
— 1 лажица брашно.
Подготовка:
Ставете го месото во тенџере. Турете 5л вода и оставете да се вари. Излупете го целиот зеленчук, измијте го и ставете го во тенџере заедно со месото. Оставете сè да се вари додека не омекне. Се вади малку од супата, се остава да се излади и се сечка. Во друго тенџере растопете го путерот. Кратко пропржете го брашното, па прелијте половина литар супа и промешајте. Додадете сечкано месо и зеленчук, остатокот од супата, листовите јаглика и варете уште 15—20 минути. Во меѓувреме додадете ги зачините. Кога ќе го извадите од ринглата, измешајте ја врелата супа. Изматете ги јајцата, павлаката и лимонот.
Уживајте!