Магична бела чорба за слави и празници. Ќе ги воодушевите гостите и семејството.

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Магична бела чорба за слави и празници. Ќе ги воодушевите гостите и семејството.

Ви пренесуваме рецепт за бела супа, која најчесто се прави за прослави, празници, свадби, а чиј вкус ќе урне сè од нога.

Состојки:

— околу 1 кг пилешко месо со коски (без коски е околу 600 г чисто месо),

— 200 г пашканат,

— 200 г јаглика,

— 350 г моркови,

— 400 г компири,

— 250 г кромид,

— 100 г целер,

— 1 чешне лук,

— 150 г грашок,

— ловоров лист,

— лисја од јаглика,

— сол, пипер, сув зачин по вкус,

— 200 г павлака,

— 1 јајце,

— сок од еден лимон,

— 100 г путер или масло,

— 1 лажица брашно.

Подготовка:

Ставете го месото во тенџере. Турете 5л вода и оставете да се вари. Излупете го целиот зеленчук, измијте го и ставете го во тенџере заедно со месото. Оставете сè да се вари додека не омекне. Се вади малку од супата, се остава да се излади и се сечка. Во друго тенџере растопете го путерот. Кратко пропржете го брашното, па прелијте половина литар супа и промешајте. Додадете сечкано месо и зеленчук, остатокот од супата, листовите јаглика и варете уште 15—20 минути. Во меѓувреме додадете ги зачините. Кога ќе го извадите од ринглата, измешајте ја врелата супа. Изматете ги јајцата, павлаката и лимонот.

Уживајте!

 

error: Content is protected !!