Мајките Kои Имале Ковид 19 За Време На Бременоста Пренесуваат Антитела На Бебиња

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Мајките,односно бремените жени кои имаат Ковид 19, пренесуваат антитела против оваа инфекција на своите деца, откриле истражувачи од Универзитетот во Пенсилванија.

Заштитата на новороденчињата од инфекција првенствено зависи од антителата кои се пренесуваат од мајка на бебе преку плацентата. Ова исто така важи и за заштита од САРС-CoV-2.

Истражувачите откриле дека што порано идната мајка се зарази со корона вирус, во првите месеци од бременоста, толку е поголема концентрацијата на антитела во крвта на папочната врвца.

Истражувачите следеле 1.714 мајки кои родиле помеѓу април и август 2020 година. 83 од нив биле позитивни на Корона вирусот, а кај 72 бебиња, научниците откриле антитела во крвта на папочната врвца, без оглед дали мајката имала симптоми на инфекција или не. Кај околу половина од децата, нивото на антитела било исто или поголемо отколку кај мајките, а во една четвртина од случаите, тоа било од 1,5 до двапати повисоко.

test-na-antitela-za-korona-virus-kovid-1

Антителата кои ја преминале плацентарната бариера се имуноглобулин Г, кој се произведува неколку дена по инфекцијата и најверојатно обезбедува долготрајна заштита од коронавирусот. Ниту едно бебе немало М имуноглобулини, кои се појавуваат веднаш по инфекцијата.

error: Content is protected !!