Мали нешта кои прават вашето дете да се чувствува сакано

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Мали нешта кои прават вашето дете да се чувствува сакано.

Секој ден, со секоја наша постапка создаваме незаборавни спомени со нас и нашите деца.

Она што е сигурно е дека не сакате вашите деца да ве паметат како нервозни, незаинтересирани, строги и хаотични родители кои никогаш немале време и трпеливост за нив. Пак, прашањето е како во светот што не ви остава премногу време за себе, да најдете доволно сила да се поврзете со вашите деца и да им го дадете вниманието што го заслужуваат? Времето минува брзо, и сè што ви беше важно денес да завршиме, без оглед дали се работи за работа или домашни активности, утре престанува да биде важно. Од друга страна, она што останува важно е начинот на кој вашите деца ве доживуваат. За да може вашето дете да се чувствува сакано, не ви требаат големи гестови, туку мали ситници што создаваат магија.

Кажете им дека ги сакате секој ден

Не дозволувајте вашите деца да се прашуваат дали ја заслужуваат вашата љубов и дали се чуствуваат сакано. Кажете им дека ги сакате секој ден и колку сте среќни што се дел од вашиот живот. Едноставни фрази како „Ми се допаѓа да поминувам време со тебе“ или „толку многу радост ми внесуваш во животот“ можат да го подобрат денот на детето до неверојатни размери. Пред сè, тој сака неговата мајка и тато да го сакаат.

Прашајте го детето како му поминал денот

Создадете убав ритуал кога одите во кревет и замолете го вашето дете детално да ви го каже денот. Прашајте го што убаво му се случило, со што е горд, дали нешто го растажило или го налутило. Исто така, споделете со вашето дете што сте направиле тој ден, за да ги охрабрите да ви кажат за своите чувства и мисли.

Кажете убави работи за вашето дете на другите луѓе

Кога сте во друштво на пријатели или членови на семејството, посочете неколку убави работи за вашите деца. Нагласете ги нивните нови идеи, убави гестови, забавни моменти што ги поминале. Ова во голема мера ќе влијае на нивната самодоверба и ќе ги натера да сфатат дека ги забележувате и цените што прават.

Најдете време за нешто што вашите деца го сакаат

Секое дете има свои интереси и многу ви значи кога ќе одвоите време за нив. Колку и да изгледаат мали и неважни, тие им се важни, па затоа треба да бидат и за вас. Учествувајте со нив, доколку е можно, во активности што ги сакаат; замолете ги да ви прочитаат поема што ја напишале; играат заедно со нивните омилени играчки.

Побарајте мислење од вашето дете за секојдневните работи

Ако само вие и вашиот партнер донесете важни одлуки, детето многу брзо ќе се чувствува како излишен член на вашето семејство. Направете и вие да се чувствува важно. Прашајте го што цвеќе да купи за градината, каква торта би можеле да направите заедно денес, како и што би сакал да облече за претстојниот роденден.

error: Content is protected !!