Марокански палачинки: Совршено уживање за сите!
Сигурно не сте пробале повкусни палачинки
Состојки:
- 250 гр пченичен гриз
- 40 гр брашно
- 2 лажици шеќер
- 1 лажичка инстант квасец
- 1 прст сол
- 500 мл топла вода
- 1 прашок за пециво
Подготовка:
Ставете гриз, брашно, шеќер, сол и квасец во блендер. Додадете топла вода и измешајте. Потоа, додадете го прашокот за пециво и измешајте уште неколку секунди. Истурете го тестото во пластичен сад и оставете го да „одмори“ 30 минути.
Подмачкајте ја тавата со малку масло и загрејте. Потоа истурете латица тесто и печете на вообичаен начин. Веднаш штом ќе го истурите тестото, треба да се појават меурчиња.
Печете околу една минута – две, само од едната страна. Палачинки не се печат од другата страна. Кога тестото е целосно „суво“, палачинките се подготвени.
Не ставајте ги готовите палачинки една врз друга, туку рамо до рамо. Традиционално, Багрир се служи со мешавина од стопен путер и мед. Може да го послужите и со џем, крем, растопено чоколадо, џем… по вкус!
Пријатно!