Mарокански палачинки: Совршено уживање за сите!

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Марокански палачинки: Совршено уживање за сите!

Сигурно не сте пробале повкусни палачинки

Состојки:

  • 250 гр пченичен гриз
  • 40 гр брашно
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка инстант квасец
  • 1 прст сол
  • 500 мл топла вода
  • 1 прашок за пециво

Подготовка:

Ставете гриз, брашно, шеќер, сол и квасец во блендер. Додадете топла вода и измешајте. Потоа, додадете го прашокот за пециво и измешајте уште неколку секунди. Истурете го тестото во пластичен сад и оставете го да „одмори“ 30 минути.

Подмачкајте ја тавата со малку масло и загрејте. Потоа истурете латица тесто и печете на вообичаен начин. Веднаш штом ќе го истурите тестото, треба да се појават меурчиња.

Печете околу една минута – две, само од едната страна. Палачинки не се печат од другата страна. Кога тестото е целосно „суво“, палачинките се подготвени.

Не ставајте ги готовите палачинки една врз друга, туку рамо до рамо. Традиционално, Багрир се служи со мешавина од стопен путер и мед. Може да го послужите и со џем, крем, растопено чоколадо, џем… по вкус!

Пријатно!

error: Content is protected !!