Машката менопауза започнува пред 40-та година од животот, и тие сакаат една работа најмногу

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Машката менопауза започнува пред 40-та година од животот, и тие сакаат една работа најмногу.

Симптомите на кризата во средниот живот се: вие сте незадоволни од животот, имате потреба да започнете да спортувате, лошо спиете, го сменивте стилот на облекување, а стравовите за сопственото здравје се сè поизразени.

Како да се прифати фактот дека најдобрите години поминаа неповратно? Или можеби уште поболно е сознанието дека не ги живееле како што сакале.

– Кризата на средната возраст е свеста дека не сме го живееле животот каков што посакувавме, туку како моравме или како другите тоа ни го наметнаа – вели психотерапевтот и писател Марко Браковиќ. – Кризата на средната возраст се манифестира кај човекот преку верувањето дека неговиот живот неминовно минува и тогаш тој носи одлука конечно да започне да го прави она што навистина го сака и што го пропушти.

Истражување за кризата во средните години

Средната возраст најчесто се дефинира како период од животот помеѓу 45 и 60 години, кога едно лице повеќе не е младо, но дури и не е старо. Списание кое спроведе истражување со цел да открие со какви стравови и грижи се соочуваат средовечните мажи, исто така, се занимаваше со оваа тема.

Сите се добро, но никој не се чувствува одлично

Повеќето признаа дека се чувствуваат прилично добро, но многу малкумина изјавија дека се одлични. Мажите кои заработуваат 100.000$ годишно или повеќе, велат дека се позадоволни, додека секој четврти се склони кон кризата во средните години.

И семејна среќа?

Кога станува збор за семејниот живот, повеќе од 40% не се задоволни, а нешто повеќе од 50% не го постигнале посакуваниот успех во бизнисот. Мажите кои се во партнерство или имаат деца биле позадоволни, но не многу.

Од што се плаши мажот?

– Потребен ви е малку одмор за да бидете посреќни и поисполнети – вели психотерапевтот Тениел Браун. – Не заборавајте да го испланирате вашиот одмор. Посветете се на она што отсекогаш сте сакале да го правите за време на викендите. Повеќето од нас само ги следат деловните планови, наоѓаат време и за нашите приоритети.

Смртта не ги плаши, но болеста е паника!

На средна возраст, луѓето посветуваат поголемо внимание на здравјето, а истражувањето покажа дека мажите најмногу стравуваат од срцев удар, проследен со рак, деменција и дијабетес. Ако го исклучиме здравствениот аспект, тие најмногу се плашат од ненадејни катастрофи или трагедии, но и од можно прекинување на емоционалната врска, додека најмал број се оние кои се плашат од старост.

Што сакаат мажите во средните години?

– Што се однесува до здравствената заштита, таа не мора, иако може да биде присутна, во зависност од возраста и вкупната здравствена состојба – нагласува Браковиќ. – Кризата не мора да се појавува во подоцнежните години, може да се случи во раните триесетти години. Подобрата финансиска состојба може да помогне полесно да се надмине, но парите не се гаранција за среќа и исполнување. Луѓето во оваа фаза од животот копнеат за чувство на заљубеност, патувања, нов автомобил, купување мотор или треба опсесивно да вежбаат.

error: Content is protected !!