Маж и бебе: Kај новиот татко се случуваат и физички промени

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Маж и бебе: Kај новиот татко се случуваат и физички промени.

Покрај неизмерната радост, раѓањето на детето може да предизвика широк спектар на физички и ментални промени не само кај мајките, туку и кај новите татковци.

Овие секако вклучуваат високо ниво на емоционален стрес, но исто така и вознемиреност кај посилниот пол. Експертите предупредуваат дека е опасно што мажите ретко бараат помош во такви ситуации. Тие често се фокусираат на сопругата која е насочена кон бебето и нејзините потреби. Затоа е важно партнерите да поминуваат време заедно, дискутирајќи за она што го доживуваат и чувствуваат уште од раѓањето на бебето.

Мажот буквално се менува физички.

Хормоналните промени, заедно со зголемувањето на одговорноста што ја чувствува таткото, можат да бидат искушение за менталното здравје. Научниците открија дека во првите четири месеци по раѓањето на детето, мозокот на таткото започнал да покажува промени кои им помагаат да развијат родителски вештини и да создадат силна врска со бебето.

Истражувањата покажаа дека мажите во брак со деца имаат пониско ниво на тестостерон во споредба со оние кои не ја доживеале магијата на татковството или сè уште бараат идеален партнер. Како што паѓаат нивоата на тестостерон, паѓаат и окситоцин и допамин, кои се одговорни за врската помеѓу родителот и детето, поради што новите татковци повеќе уживаат во играта и нежноста со бебето. Исто така, кога нивото на тестостерон се намалува, младите татковци се повеќе склони кон депресија.

error: Content is protected !!