Меша Селимовиќ: Колку се глупави луѓето! Тие прават зло за да им се врати зло!

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони долари

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони...

Сподели

Меша Селимовиќ: Колку се глупави луѓето! Тие прават зло за да им се врати зло!

Меша Селимовиќ ни остави неколку добри дела, мудрост и поуки, а ова се некои од нив.

Мехмед Меша Селимовиќ е еден од најцитираните српски и југословенски писатели кои твореле во втората половина на 20 век. Тој е по потекло од Босна и Херцеговина.

Најголемиот успех го постигна со романот „ Дервиш и смрт “ (1966). Овој роман ги освои сите значајни домашни литературни награди. Она што следи е исто така значајниот роман „ Тврдина “ (1970). Овие дела се преведени и објавени и во други земји.

Неговите мудрости и денес често се цитираат , а подолу можете да прочитате некои од неговите најинтересни мудрости за луѓето.

„Луѓето всушност се плашат, затоа се сурови.

„Никој на никого не може да стави толку терет на врат, како што може човекот сам на себе.

„Чуден свет, ве озборува и ве сака, ве бакнува во образ и ве мрази, исмева благородни дела и се сеќава на нив низ многу ремени, живее со надеж и не знаете што и кога совладува“.

„Јас ги сакам луѓето, но не знам што да правам со нив.

„Луѓето ги презираат сите оние кои не успеваат и ги мразат оние што се издигнуваат над нив; навикнете се на презир ако сакате мир или на омраза ако се согласите да се борите“.

” Улижувачи” – за мене тие се најлошите луѓе на светот, најштетните, најкорумпираните. Тие ја поддржуваат секоја влада, тие се влада, сеат страв без милост, без никакво разгледување, ладно како мраз, остар како нож , како кучиња лојални на секоја земја, како курви неверни на секоја индивидуа, најмалку човечки од сите луѓе. Сè додека ги има, нема среќа на светот, бидејќи тие ќе го уништат сето она што е вистинска човечка вредност “.

„ Ќе се среќавам со луѓе до крајот на мојот живот и никогаш нема да ги сретнам ; тие секогаш ќе ме збунуваат со необјаснивата активност.

„Од памтивек, синовите биле поразумни од татковците , а разумот би исчезнал целосно, но за среќа, синовите стануваат разумни веднаш штом станат татковци.

“Тоа е нашата судбина. Да немаше војни, ќе се колевме едни со други. Затоа секоја паметна империја бара некое Хочин, да пролее злобна крв врз луѓето и да го спречи натрупаното незадоволство од себе. Нема друга придобивка, нема штета, никаков пораз или победа. Зар, некој некогаш останал паметен по победата? И кој извлече искуство од пораз? Никој “.

“Луѓето се злобни деца , злобни по дело, деца по ум. И тие никогаш нема да бидат различни”.

“Грешните мисли се како ветрот, кој ќе ги спречи. Што е побожност ако нема искушенија за надминување?”

„ Човекот не е Бог , а неговата сила е токму во потиснувањето на неговата природа“.

error: Content is protected !!