Место во кое владеат жени: Минангбау во Индонезија, најголемиот матријархат во светот

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Место во кое владеат жени: Минангбау во Индонезија, најголемиот матријархат во светот.

Во планинските региони на западна Суматра, мажот се смета за гостин во женска куќа, а на денот на венчавката, наместо невестата, оди младоженецот, кој продолжува да живее со жената и нејзиното семејство по свадбата.

Место каде што владеат жените

Во овој дел на Индонезија, етничката група Минанкабау е најголемата матријархатност во светот и се e е во рацете на понежниот пол.

Легендата вели дека во средината на 12 век, кралот Махарахо Дирахои, кој го основал кралството Кото Бату, починал оставајќи зад себе три сопруги и три сина кои се уште биле бебиња. Првата сопруга на Пути го презела кралството и го отворила патот за матријархат во оваа област.

Во оваа единствена и сложена општествена структура, ќерките наследуваат имоти и полиња со ориз. Децата го земаат презимето на нивната мајка, а сопругот се смета за гостин во нејзината куќа.

Комбинација на религии

Првично, оваа група верувала во елементите на природата, а дури подоцна хиндуизмот и будизмот навлегле од Индија. Културата на оваа етничка група продолжува да се базира на локалните обичаи и верувања и закони што произлегуваат од анимизмот и хиндуизмот, а специјални спиритуалисти се занимаваат со исцелување, предвидување на иднината и комуникација со духовите на мртвите. И покрај матријархатот, тие исто така го прифатија исламот, кој е патријархално ориентиран.

По свадбата, младоженецот живее со семејството на невестата

За разлика од традицијата дека жената се вселува во куќата на нејзиниот сопруг, по свадбата, во оваа група младоженецот оди кај невестата и живее со нејзиното семејство. Миразот го одредува семејството на невестата, врз основа на образованието и занимањето на младоженецот.

На денот на венчавката, младоженецот го земаат и го носат во куќата на невестата каде се одржува свечена церемонија. Фамилијата на младата носи традиционални носии и пари, подароци и храна на главата, со цел сето тоа да му го подарат на младоженецот.

error: Content is protected !!