„Минијатурна Помпеја“ откриена под некогашно кино во Верона

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

„Минијатурна Помпеја“ откриена под некогашно кино во Верона.

Античка римска градба со „прекрасни фрескоживописи“ се чини дека го преживеала пожарот.

Античката римска градба е пронајдена за време на ископувања во некогашно кино во Верона , град во северна Италија, како дел од откритието опишано како „минијатурна Помпеја “.

Откритието е направено за време на ископувањата во подрумот на киното Астра, кое е во фаза на реновирање, откако беше напуштено повеќе од 20 години.

Со своите „величествени sидови со фрески“, зградата, која датира од вториот век, „наликува на минијатурна Помпеја“ , изјави археолошкиот надзорник на Верона.

Da uno scavo in un ex cinema di #Verona i resti di una piccola Pompei. Un complesso affrescato con tracce di incendio è emerso sotto la struttura.https://t.co/O2UbDIY0OI

-Пино Силвестри (@SilvestriP) 14 јуни 2021 година

Сепак, сè уште не е јасно каква функција имала зградата, но експертите велат дека се чини дека го преживеал пожарот бидејќи се срушил покривот.

Меѓу откритијата имало и предмети изработени од јагленосан дрвен мебел.

– Се чини дека пожарот го заврши присуството на посетата на комплексот – рече надзорникот, додавајќи дека, и покрај пожарот, „околината е зачувана недопрена, со прекрасни бои на ѕидовите со фрески од вториот век“.

Откривањето и доказите за пожар предизвикаа паралела со античката Помпеја, која беше уништена со ерупцијата на планината Везув во 79 година н.е.

error: Content is protected !!