Митови за чистење на домот: Откријте каде најчесто правите грешки

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Митови за чистење на домот: Откријте каде најчесто правите грешки.

За време на сезоната кога природата се буди, сончевите зраци стануваат почести. Иако сакате да уживате во пролетта, расцутените цреши и одморот, понекогаш зраците можат да заговараат против вас. Најчесто кога го осветлуваат домот и откриваат дамки на прозорците, прашина под каучот, фотелјите и тешко достапните места. Тогаш знаете дека е време за пролетно чистење . Сепак, луѓето често прават грешки при чистење на својот дом, поради што треба да ги следите универзалните правила со цел најефикасно да го уредите просторот за живеење.

МИТ I: Од под до таван

Се чини како многу едноставно прашање и повеќето луѓе почнуваат да штедат со звук на правосмукалка, сепак – тоа не е во ред. Треба да започнете од таванот и да завршите со чистење на подот. Обрнете внимание на аглите на просторијата, бидејќи пајакот со својата мрежа претпочита да биде поставен таму.

МИТ II: Треба да ги чистите прозорците додека е сончево

Време е да ги измиете завесите и да ги исчистите прозорците. Иако досега никој не ви кажал во кој дел од денот да ги средувате прозорците, многу е важно да не го правите тоа додека сонцето грее, бидејќи дамките ќе останат. Весници или партали, каков е вашиот сојузник за време на таа акција, заедно. Најдобро е да користите чистач за стакло со пумпа рано наутро или попладне, така што прозорците се совршено чисти. Ефикасно ќе ги отстрани нечистотијата, никотинот и отпечатоците од прсти од прозорците, како и од ретровизорите, стаклените маси и пластичните површини.

МИТ III: Влажна крпа е најдобро собира прашина

После прозорецот, вниманието треба да се насочи кон мебелот и сите работни површини. За да го направите ова правилно, не заборавајте да користите сува крпа бидејќи најдобро ќе ја соберете прашината.

МИТ IV: За чистење е доволна само крпа

Потешкиот дел од чистењето е поместување мебел и теписи за да сјаат подовите. За тоа, покрај крпа, потребно е да се користи и средство за чистење на подот.

МИТ V: Бактериите ги нема во  ладен фрижидер

Најчестиот мит е дека бактериите не живеат во фрижидери и замрзнувачи, бидејќи температурата е ниска. За жал, ова не е точно затоа што бактериите можат да преживеат на температури под нулата. Најдобро е да се извади целата храна, да се стопи замрзнатиот дел и добро да се дезинфицира фрижидерот. Внимавајте да не оставите храна отворена, добро затворете ја и пренесете ја во контејнери што ја одржуваат свежа.

error: Content is protected !!