Митови за чистење на домот: Откријте каде најчесто правите грешки.
За време на сезоната кога природата се буди, сончевите зраци стануваат почести. Иако сакате да уживате во пролетта, расцутените цреши и одморот, понекогаш зраците можат да заговараат против вас. Најчесто кога го осветлуваат домот и откриваат дамки на прозорците, прашина под каучот, фотелјите и тешко достапните места. Тогаш знаете дека е време за пролетно чистење . Сепак, луѓето често прават грешки при чистење на својот дом, поради што треба да ги следите универзалните правила со цел најефикасно да го уредите просторот за живеење.
МИТ I: Од под до таван
Се чини како многу едноставно прашање и повеќето луѓе почнуваат да штедат со звук на правосмукалка, сепак – тоа не е во ред. Треба да започнете од таванот и да завршите со чистење на подот. Обрнете внимание на аглите на просторијата, бидејќи пајакот со својата мрежа претпочита да биде поставен таму.
МИТ II: Треба да ги чистите прозорците додека е сончево
Време е да ги измиете завесите и да ги исчистите прозорците. Иако досега никој не ви кажал во кој дел од денот да ги средувате прозорците, многу е важно да не го правите тоа додека сонцето грее, бидејќи дамките ќе останат. Весници или партали, каков е вашиот сојузник за време на таа акција, заедно. Најдобро е да користите чистач за стакло со пумпа рано наутро или попладне, така што прозорците се совршено чисти. Ефикасно ќе ги отстрани нечистотијата, никотинот и отпечатоците од прсти од прозорците, како и од ретровизорите, стаклените маси и пластичните површини.
МИТ III: Влажна крпа е најдобро собира прашина
После прозорецот, вниманието треба да се насочи кон мебелот и сите работни површини. За да го направите ова правилно, не заборавајте да користите сува крпа бидејќи најдобро ќе ја соберете прашината.
МИТ IV: За чистење е доволна само крпа
Потешкиот дел од чистењето е поместување мебел и теписи за да сјаат подовите. За тоа, покрај крпа, потребно е да се користи и средство за чистење на подот.
МИТ V: Бактериите ги нема во ладен фрижидер
Најчестиот мит е дека бактериите не живеат во фрижидери и замрзнувачи, бидејќи температурата е ниска. За жал, ова не е точно затоа што бактериите можат да преживеат на температури под нулата. Најдобро е да се извади целата храна, да се стопи замрзнатиот дел и добро да се дезинфицира фрижидерот. Внимавајте да не оставите храна отворена, добро затворете ја и пренесете ја во контејнери што ја одржуваат свежа.