Млекото може да биде многу опасно, а првиот знак се акни

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Млекото може да биде многу опасно, а првиот знак се акни.

Денес, три од четири лица лошо реагираат на лактозата – главната состојка на млекото.

Иако пораснавме верувајќи дека млечните производи се клучни за градење на цврсти коски и здрави мускули, неодамнешните истражувања сугерираат дека оваа храна треба да се јаде ретко.

Симптоми на нетолеранција на лактоза може да вклучуваат гадење и, во потешки случаи, повраќање по консумирање на повеќето млечни производи што ги содржат – сладолед, сирење, млеко …

Друга работа што ја посочи истражувањето е поврзаноста помеѓу потрошувачката на млечни производи и кожните проблеми. Хормоните што можеме да ги најдеме во комерцијалните млечни производи можат да го влошат тенот и да предизвикаат акни.

Лактоза

Во случај на нетолеранција на лактоза, млечните производи исто така можат да предизвикаат дијареја, грчеви и надуеност.

Хормонот за раст се додава на млечните производи.

Списокот на лоши негативни ефекти на комерцијалните млечни производи исто така го вклучува и фактот дека во нив обично се додава хормон за раст. Се верува дека овие хормони можат да го нарушат нивото на инсулин и индиректно да предизвикаат проблеми со кожата.

Според некои истражувања, долгорочната конзумација на млечни производи може да доведе до развој на одредени видови на рак. Најчесто се споменуваат карцином на простата и рак на дојка, но треба да се земе предвид дека повеќето од овие истражувања сè уште се епидемиолошки, што значи дека тие ги разгледуваат односите, а не причините за одредени феномени.

error: Content is protected !!