Многумина ја носат оваа амајлија а не знаат што всушност значи таа!

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Многумина ја носат оваа амајлија а не знаат што всушност значи таа!

Злобно око, познато во грчката култура како „мајка“ (ματι), е проклетство за кое се смета дека е предизвикано од злонамерен сјај што може да предизвика несреќа или загуба.

Можеби сте слушнале како некој ви дава „злобно око“ – и многу луѓе ширум светот веруваат дека тоа е повеќе од само изрека.

Можеби луѓето свесно копнеат за негативни мисли за вас, но моќта на окото е во тоа што некои луѓе несвесно и невино ги проколнуваат другите. Затоа е важно да носите злобно око некаде на вашето тело за да одолеете на ова проклетство и да се заштитите во текот на денот.

Нараквици со овој симбол најчесто ќе видите на тезги во Грција и Турција.

Потеклото на злобното око

Потеклото се враќа многу далеку. Од 3000 година п.н.е., идејата навлезе во античката култура. Ако некој бил љубоморен на друг поради неговиот социјален статус или она што го имал, злобното око би можело да се фрли врз него од чиста завист, оставајќи го слушателот несреќен.

За да го избегнат овој изглед, древните народи почнале да носат амајлии или накит со симболот на злобното око, бидејќи ако го носите, тоа ќе се одрази на лицето што го фрлило.

Можете да го најдете злобното око споменато во старогрчки и римски текстови, па дури и во познати литературни дела како што се Библијата, Куранот, па дури и драмите на Шекспир. Според фолклористот Џон Робертс, во сите светски култури, над 40% веруваат во некаква форма на злобно око.

Како да се заштитите од злобното око?

Можеме да се заштитиме на многу начини – со молитва, извикувајќи „ftou“ 3 пати и, се разбира, со носење на симболот на злобното око на нашето тело. Кога некое лице носи злобно око со себе, тоа го штити од несреќата што се случува во животот. Злобното око носи среќа и ве штити од секоја лоша волја што инаку може негативно да влијае на вашата благосостојба или на вашиот живот воопшто.

Во Грција и многу други култури кои веруваат во злобното око, најпопуларната боја е темно сината, исто како и грчкото море.

error: Content is protected !!