Можеме ли да слушаме музика додека работиме? Ова се добрите и лошите страни

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Можеме ли да слушаме музика додека работиме? Ова се добрите и лошите страни.

Бидејќи повеќето луѓе уживаат да слушаат некаква музика, природно е дека музиката има некакво позитивно влијание врз нашата работа.

Предности и недостатоци на слушање музика додека работите

Мислењата се поделени кога станува збор за слушање музика додека работиме. Сето тоа зависи од различни фактори. Помеѓу видот на работата, жанрот на музика и поединецот.

Бидејќи повеќето луѓе уживаат да слушаат некаква музика, природно е дека музиката има некакво позитивно влијание врз нашата работа.

Постои „Моцарт ефект“ во кој луѓето што го слушаа славниот композитор 10 минути подобро ги изведуваат малите задачи. Ако сакате да се сконцентрирате и да работите подобро, инструменталната музика може да обезбеди дополнителна поддршка. Сепак, музиката со текст може да не одвлече од поинтензивни проекти, па затоа треба да ја избереме во согласност со работата.

Музиката има различни ефекти врз меморијата

Додека некои студии покажуваат дека музиката има позитивен ефект врз мозочната меморија, други веруваат во спротивното. Слушањето различни мелодии исто така може да ја забави вашата работна меморија. Овој аспект на мозокот обработува секвенцијални податоци и се сеќава на различни списоци. Повеќето луѓе можат да запомнат само неколку детали одеднаш, а слушањето на истата може да заземе простор.

Некои истражувања го поврзуваат намалувањето на капацитетот на работната меморија со слушање музика при извршување задачи. Покрај тоа што влијае на вашата работна меморија и ја намалува способноста за концентрација, слушањето на истата може да го намали и вашето разбирање за читање.

Бидејќи песните можат да го подобрат вашето расположение, би било мудро да ги пуштите вашите омилени песни наутро за да бидете подготвени за претстојниот ден, но исклучете ги кога е време да се фокусирате.

error: Content is protected !!