На кои 4 места не треба да ја чувате зимницата?

Слични

Сподели

На кои 4 места не треба да ја чувате зимницата?

За да може храната која сте ја оставиле за зимата да трае подолго, земете во предвид каде ја чувате.

Веќе започна времето кога подготвеното го користиме како зимница , но важно е да знаеме каде и како треба да го складираме за да не се расипува.

Ако на едно од овие шест места ставите тегли со зимска храна, ризикувате многу брзо да останете без залихи кои сте ги подготвиле за зимата.

1. Во близина на извор на топлина

Понекогаш се случува во недостиг на простор домаќинките да ја стават зимата во висечките делови од кујната, на горните полици, што воопшто не се препорачува.

Топлината од сите греалки во куќата се акумулира во повисоките делови од станот, што значи дека теглите ќе се загреат, а она што го чувате од зимата во нив ќе пропадне од топлината. Доколку случајно сте ги складирале на вакви места, за да ја зачувате зимата, преместете ги на ладно и темно место.

2. Отворена тераса

Не се препорачува зимата да се одржува на отворени тераси, бидејќи кога зимата е силна, ризикувате теглите да замрзнат и пукаат, а кога е топло може да се загреат и да се расипе содржината во неа.

3. Фрижидер

Повеќето од она што сте го оставиле како зимски капут не треба да го чувате во фрижидер. Ова особено важи за оние производи кои содржат шеќер, како што се џемовите и овошните слатки. За чување во фрижидер одговара само зимскиот зеленчук кој има ограничен рок на траење или тегли со кисели краставички, шарена салата или ајвар кои веќе сте ги отвориле.

4. Место каде што има влага

Местото кое се смета за најдобро зимско складиште е подрумот. Се смета дека има стабилна и доволно ниска температура и дека е темно. Меѓутоа, ако има влага во подрумот, ова не е добро решение, бидејќи зимата може да залади.

error: Content is protected !!