„Начинот на кој го испраќаат луѓето од цела поранешна Југославија, тоа се случи само кога почина Тито“

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

Сподели

„Начинот на кој го испраќаат луѓето од цела поранешна Југославија, тоа се случи само кога почина Тито“.
Раде Шербеџија зборуваше за Ѓоле Балашевиќ, па се сети на една анегдота со него.

Ѓорѓе Балашевиќ е некој чиј лик и дело ќе остане запаметено засекогаш исто како Тито. Пред Нови Сад да се збогува со панонскиот морнар на маестрален начин, музичарот и актер Раде Шербеџија се вклучи во емисијата „Меѓу нас“ на телевизијата „Нова С“ , кој требаше само да каже пофалби за Шолета, со кого беше пријател.

– Она што се случува со Ѓорѓе и начинот на кој го испраќаат луѓе од цела поранешна Југославија, тоа се случи само кога Тито почина. А, она што се случува со Ѓоле е целосно неверојатно затоа што тој влегол толку длабоко во свеста, во потсвеста на целиот наш народ, па дури и на оние кои не би се согласиле со неговите космополитски и политички убедувања, затоа што Ѓоле сакаше да го прегрне целиот свет. И целиот свет беше мал за него како што ги сакаше сите луѓе, без оглед на нивната националност или религија. И денес се потресени и го почитуваат него – рече Раде Шербеџија.

Водителката Маја Николиќ го замоли да каже анегдота за него, а Раде го стори тоа.

– Еден од најубавите настани во врска со моето искуство со него е кога имав концерт со него во „Сава Центар“ и одеднаш, на сред концерт, мојот аплауз се засили по мојата песна. Гледам што е тоа и го гледам Ѓоле кој доаѓа зад мене. И тој само дојде непоканет, испеа две песни, ме прегрна – рече Шербеџија.

Baalashevikj

– Доаѓаше на секој мој концерт, кога имав концерти во тие години во Белград или Нови Сад, тој дојде да ми биде гостин, ненајавен. Потоа дојдов (на концертот) потполно под грип во големиот театар во Нови Сад. Имав две свирки по ред, тие беа распродадени. Тој дојде на првиот концерт, ненајавен, и кога виде во каква состојба сум, тогаш ми рече: “Знаеш што. Ајде да легнеме сега, по овој концерт, во соблекувалната и да се одмориме, а потоа јас ќе пеам наместо тебе. Лежев така и спиев околу 40 минути. Тој настапи, покрај тоа што беше фантастичен беше и неизмерно интелигентен човек.Тој воопшто не пееше, испеа само една песна. И што би пеел сега, ако продолжам да пеам по неговите песни, кои се сите хитови. Тој само зборуваше и се восхитуваше на публиката да ги мине тие 40 минути. Тој беше исклучително шармантен и добар човек – рече Раде Шербеџија.

ВИДЕО: Илјадници луѓе го испратија Балашевиќ во вечноста: Гореа факели, Нови Сад блескаше во чест на Балашевиќ.

error: Content is protected !!