Најбрз ручек: ориз на кинески стил со зеленчук (РЕЦЕПТ).
Ако се вратите дома уморни и немате што да јадете, отворете го фрижидерот и извадете го зеленчукот што го имате.
Потребно е:
- 4 лажици масло од сусам
- 100 гр ориз
- 2-3 лажици соја сос
- 300 гр пилешки гради
- 3 печурки
- глава кромид
- 2-3 чешниња лук
- чаша замрзнат грашок
- свежа црвена пиперка
- свежи зелени пиперки
- сол, бибер
Подготовка:
Ставете го оризот да се готви во литар вода, а потоа, кога ќе зоврие, исцедете го, фрлете ја водата, исплакнете, истурете со иста количина вода, посолете и варете околу 20 минути. Потоа исплакнете го повторно, за да го отстраните скробот од него и исцедете го. Исечете го кромидот, печурките и пиперките на тенки парчиња, а пилешкото на помали коцки.
Исечете лук или ситно исецкајте, по желба. Испржете ги двата вида кромид во добро загреана лажичка масло од сусам, а потоа додадете го пилешкото. Повремено мешајте и, кога ќе заврши пилешкото, префрлете се во поголем сад. Пржете пиперки, печурки и грашок во една лажичка добро загреано масло од сусам околу 10 минути. Кон крајот, додадете една лажица соја сос, добро измешајте и префрлете во сад со пилешкото.
Загрејте две лажици масло од сусам во длабока тава и пржете го оризот, мешајќи постојано, околу пет минути. Потоа додадете ги сите други подготвени состојки, остатокот од соја сосот и пржете уште пет минути. Посолете и побиберете по желба и сервирајте топло.
Уживајте!