Најбрз ручек: ориз на кинески начин со зеленчук (РЕЦЕПТ)

Слични

Рецепт за вкусна и сочна пита со зелка

Рецепт за вкусна и сочна пита од зелка Брза пита...

Вкусен колач Јафа подготвен во два чекора

Вкусен колач Јафа подготвен во два чекора Совршена торта за...

Рецепт за домашно лиснато тесто. Од него се прават погачи и кифлички

Рецепт за домашно лиснато тесто. Од него се прават...

Најдобар рецепт за домашен леб. Подготвен за 15 минути

Најдобар рецепт за домашен леб. Подготвен за 15 минути. По...

Сподели

Најбрз ручек: ориз на кинески стил со зеленчук (РЕЦЕПТ).

Ако се вратите дома уморни и немате што да јадете, отворете го фрижидерот и извадете го зеленчукот што го имате.

Потребно е:

  • 4 лажици масло од сусам
  • 100 гр ориз
  • 2-3 лажици соја сос
  • 300 гр пилешки гради
  • 3 печурки
  • глава кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • чаша замрзнат грашок
  • свежа црвена пиперка
  • свежи зелени пиперки
  • сол, бибер

Подготовка:

Ставете го оризот да се готви во литар вода, а потоа, кога ќе зоврие, исцедете го, фрлете ја водата, исплакнете, истурете со иста количина вода, посолете и варете околу 20 минути. Потоа исплакнете го повторно, за да го отстраните скробот од него и исцедете го. Исечете го кромидот, печурките и пиперките на тенки парчиња, а пилешкото на помали коцки.

Исечете лук или ситно исецкајте, по желба. Испржете ги двата вида кромид во добро загреана лажичка масло од сусам, а потоа додадете го пилешкото. Повремено мешајте и, кога ќе заврши пилешкото, префрлете се во поголем сад. Пржете пиперки, печурки и грашок во една лажичка добро загреано масло од сусам околу 10 минути. Кон крајот, додадете една лажица соја сос, добро измешајте и префрлете во сад со пилешкото.

Загрејте две лажици масло од сусам во длабока тава и пржете го оризот, мешајќи постојано, околу пет минути. Потоа додадете ги сите други подготвени состојки, остатокот од соја сосот и пржете уште пет минути. Посолете и побиберете по желба и сервирајте топло.

Уживајте!

error: Content is protected !!