Најбрз ручек: ориз на кинески начин со зеленчук (РЕЦЕПТ)

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Најбрз ручек: ориз на кинески стил со зеленчук (РЕЦЕПТ).

Ако се вратите дома уморни и немате што да јадете, отворете го фрижидерот и извадете го зеленчукот што го имате.

Потребно е:

  • 4 лажици масло од сусам
  • 100 гр ориз
  • 2-3 лажици соја сос
  • 300 гр пилешки гради
  • 3 печурки
  • глава кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • чаша замрзнат грашок
  • свежа црвена пиперка
  • свежи зелени пиперки
  • сол, бибер

Подготовка:

Ставете го оризот да се готви во литар вода, а потоа, кога ќе зоврие, исцедете го, фрлете ја водата, исплакнете, истурете со иста количина вода, посолете и варете околу 20 минути. Потоа исплакнете го повторно, за да го отстраните скробот од него и исцедете го. Исечете го кромидот, печурките и пиперките на тенки парчиња, а пилешкото на помали коцки.

Исечете лук или ситно исецкајте, по желба. Испржете ги двата вида кромид во добро загреана лажичка масло од сусам, а потоа додадете го пилешкото. Повремено мешајте и, кога ќе заврши пилешкото, префрлете се во поголем сад. Пржете пиперки, печурки и грашок во една лажичка добро загреано масло од сусам околу 10 минути. Кон крајот, додадете една лажица соја сос, добро измешајте и префрлете во сад со пилешкото.

Загрејте две лажици масло од сусам во длабока тава и пржете го оризот, мешајќи постојано, околу пет минути. Потоа додадете ги сите други подготвени состојки, остатокот од соја сосот и пржете уште пет минути. Посолете и побиберете по желба и сервирајте топло.

Уживајте!

error: Content is protected !!