Најчести грешки при уредување на домот

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

  1. Купување на мебел без претходно мерење на просторот

Како еден од основните фактори кои влијаaт врз уредување на ентериерот се пропорциите на мебелот и други елементи во однос на просторот во кој се поставуваат.  За жал, често се случува да ја купиме најатрактивната фотеља за подоцна да сфатиме дека целосно го превземала просторот.  Совет: Доколку немате чувство за пропорции, можете претходно да направите скица во размер или со трака да го излепите подот во посакуваните димензии.

2. Бојата на ѕидот како водечки фактор при уредувањето

Бојата на ѕидови е еден од најважните елементи при уредувањето на ентериерот, сепак тоа не значи дека нијансата која најмногу ни се допаѓа треба да биде појдовна основа за целокупниот ентериер. Доколку се работи за конкретна нијанса, најдобро е да ги оставите ѕидовите за крај, откако ке го имате мебелот и останатите елементи. Причина: Со професионално тонирање, боите се доста прецизни и полесно се прилагодуваат кон ентериерот.

3. Оставете простор помеѓу ѕидовите и мебелот

Освен доколку немате друг избор,  оставете простор помеѓу ѕидовите и мебелот. Пробајте со групирање на одредени елементи, со што ќе направите попријатна атмосфера. Центарот на собата не би требало да биде празен.

4. Купување на сетови на мебел

Доколку се решите за купување на сетови на мебел ќе направите складен амбиент, но и монотон. Ако се решите да купувате мебел само од една продавница, потрудете се да го избегнете овој пристап. Наместо тоа, комбинирајте, на пример софа и фотеља од различна колекција.

5. Пренатрупување со непотребни предмети

Многу од нас во одреден временски период, доаѓаат во ситуација кога одржувањето на  ред во домот станува невозможно, поради пренатрупување со непотребни работи. Понекогаш причината е тоа што сме сентиментално приврзани кон одредени предмети, а понекогаш едноставно не ни приметуваме колку работи во домот всушност не ни користиме. Доколку Ви се случува ова, најдобро решение е при секое внесување на нов предмет во Вашиот дом, да отстраните еден стар.

error: Content is protected !!