Најчестите митови поврзани со доењето

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Иако доењето се чини како најприродно нешто на светот, новите мајки можат да имаат многу сомнежи и честопати да поставуваат знаци во главата кога станува збор за хранење на бебе, ние одговараме на некои од нив.

Денес ви ги откриваме најчестите митови поврзани со доењето.

1. Бебињата знаат да цицаат веднаш

Бебињата се раѓаат со рефлекси кои им помагаат да научат да цицаат, а тој рефлекс е всушност инстинкт на бебето да си цица сè што ќе ги допре до усните. И покрај тоа што бебињата се родени со овие рефлекси, тоа не значи дека тие знаат да цицаат. Цицањето треба да се научи и практикува.

2. Не можете да доите ако брадавиците се премногу големи или во неправилна форма

Секоја жена има различна форма и големина на брадавиците и не постојат „совршени“ за доење. Може да имате проблеми со доење само ако се повлечат брадавиците.

3. Треба да пиете многу млеко за да имате млеко

Пиењето големи количини млеко нема никаква врска со производството на мајчино млеко. Дали мајката ќе пие млеко или не, нема никаква врска со количината на млеко во градите. Производството на млеко зависи од количината на каква било течност и добро заоблената и здрава исхрана. На овој начин, телото ќе ги извлече потребните хранливи материи во млекото.

4. Доењето секогаш боли

Доењето боли само во ретки случаи. Вашите брадавици можат да станат пречувствителни кога ќе започнете само со доење поради зголемено ниво на хормони по раѓањето и поради често цицање на бебе. Чувствителноста на брадавиците е нормална, но силната болка не е, и во тој случај треба да се консултирате со вашиот лекар. Многу честа причина за болни брадавици е неправилната положба на мајката за време на доењето, па затоа треба да се консултирате со медицинска сестра во заедницата или со некој друг професионалец.

5. Многу жени немаат доволно млеко

Повеќето жени произведуваат доволно млеко, но многумина мислат дека немаат доволно млеко за потребите на нивното бебе. Наместо да се фокусирате и да ја следите големината на градите и колку се исполнети со млеко, обрнете внимание на следниве знаци:

  • Бебе старо 4 дена треба да има најмалку 6 влажни пелени за 24 часа
  • Во тој период, бебето треба да има најмалку 3 жолтеникави столици
  • Урината на бебето е лесна и без мирис
  • Бебето цица најмалку осум пати во рок од 24 часа
  • Бебето ја вратило телесната тежина на возраст од 10-14 дена
  • Бебето добило 100-200 грама неделно
  • Треба да го слушнете и видите како голта вашето бебе додека доите
  • За време на доењето, бебето треба да има свој редовен ритам на доење

Ако ги препознаете сите овие знаци кај вашето бебе, нема зошто да се грижите, имате доволно млеко, а бебето има доволно.

error: Content is protected !!