Најдобрата зделка во историјата- Што купи Питер Миноит за 25 долари?!

Слични

Сподели

Најдобрата зделка во историјата- Онаа што го купи Питер Миноит за 25 долари!

За колку пари го купи Менхетан?

Трговецот Питер Миноит, како гувернер на Нова Холандија, го купил островот од староседелците (најверојатно племето Ленапи) на 24 мај 1626 година, во замена за стока вредна 60 гулдени.

Тој остров е денешен Менхетен.

Питер Миноит беше Валонец. Годината на раѓање на Миноит не е точно позната, но се претпоставува дека е некаде помеѓу 1580 и 1589 година.

Питер Миноит се придружил на холандска компанија од Западна Индија, веројатно во средината на 1620-тите, и бил испратен во Нова Холандија во 1625 година да бара стоки за трговија, освен кожи од животни што биле направени до тогаш, како главен производ од Нова Холандија .

За време на службено патување на Карибите, минојски брод излегол на море поради ураган и тој повеќе не бил виден.

Иако Петар Миноит беше гувернер на колонијата пет години, тој е најпознат по тоа што го купи Менхетн од Индијанците за 60 гулдени, што во 1626 година беше околу 25 долари, а што се проценува на околу 500 американски долари во денешните долари, што е очигледно диспаритет на цените.

Стоки

Се претпоставува дека Менхетен бил купен во замена за обичен накит што Петар им го дал на Индијанците.
По неговото гувернерство во Нова Холандија, тој соработуваше со шведската влада за да воспостави финско-шведска населба, наречена Нова Шведска, во близина на денешен Вилмингтон, Делавер.

По враќањето од Нова Шведска во 1638 година, тој отпатувал на Карибите за да земе товар тутун. За жал, во тоа време немаше метод за следење на урагани. Додека вечерале на холандски брод, ураганот ги исфрлил сите бродови на море. Миноит  никогаш повеќе не беше виден. Сепак, неговиот брод Калмар Никел се врати во Шведска без него.

error: Content is protected !!