Најдолгата ноќ во историјата на човештвото се случи во 536 година и траеше 18 месеци. Што точно се случило?

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Најдолгата ноќ во историјата на човештвото се случи во 536 година и траеше 18 месеци. Што точно се случило?

Температурата падна, полињата не родија плод, бубонската чума се прошири, Средоземното море не се опорави сто години.

Мистериозна магла се спушти над целиот свет и луѓето дури не можеа да ја видат својата сенка на пладне, следуваа години глад, болести и смрт. Што се случи во 536 година?

Некои катастрофални настани во минатото предупредуваат дека нашата планета, дури и без сите лоши работи што и ги правиме, не е толку безбедно место како што изгледа или би сакало да биде. Една од основите за таквиот поглед е вистинското „темно време“ што се случи со ерупција на вулкан на Исланд во 536 година, а другиот на вулканот Тамбора на индонезискиот остров Сумбава во 1815 година.

– Тоа беше најлошото време во историјата за живот .

Буквално мрачно време!

Маглата го блокираше сонцето во текот на денот, предизвикувајќи голем пад на температурата, неуспех на посевите и смртни случаи. Тоа беше, може да се каже, буквално „мрачно време“. Во Египет, целосната темнина траеше три дена. Дури и во Кина, врнеше снег кон средината на летото и имаше глад.
Маглата се спушти над Европа, темнината владееше 18 месеци!
Целосното затемнување на Сонцето траеше повеќе од една година, а поголемиот дел од светот достигна мистериозна магла што се спушташе над Европа, Блискиот исток и делови од Азија 18 месеци.

Што, всушност, се случи?

Вулканска ерупција во Исланд во пролетта 536 година ја ширеше пепелта низ атмосферата, создавајќи магла што не се распрснуваше повеќе од една година. Температурата е од 1,5 до 2,5 степени. Вулканот повторно избувна во 540 година и температурите паднаа уште повеќе, а следната година бубонската чума се прошири низ Средоземното Море, одземајќи половина од населението и Византија не се подобри до 660 година!

Доцното ледено доба беше предизвикано од ерупција!

Потврдено е дека во 536 година има голема концентрација на вулкански чад како резултат на силна вулканска активност на Исланд, дека температурата значително се намали тоа лето и дека започна најстудената декада во последните 2300 години.

Ерупцијата на планината Тамбора, на островот Сумбава во Индонезија во април 1815 година, беше најсмртоносниот директен удар – повеќе од 100.000 луѓе умреа веднаш, а многумина починаа во следните години. Реките замрзнаа во јули. Светот стана постуден, а времето се смени целосно за три години. Повторно следеше глад.

Со Тамбор, сепак, дури и по два века не е готово: во 2011 година започна да се буди, а во август нивото на ризик од ерупција беше зголемено на второто – зголемен ризик, а по само еден месец до третиот, што значи дека постои можност за ерупција!

Во кратерот има змеј, ако се разбуди плука оган

– Змеј спие во кратерот. Ако го налутиме, тој ќе се разбуди и ќе започне да повраќа оган, ќе уништи сè околу себе – рекоа мештаните.

Ерупциите што можат да предизвикаат „вулканска зима“ се случуваат на секои 200-300 години. Толку многу поминаа откако вулканот Тамборо ја потресе не само Југоисточна Азија, туку и скоро целиот свет.

error: Content is protected !!